Library of Congress
Martin Luther King jr. og Malcolm X

Hva kjempet Nation of Islam for?

De svarte er Guds hellige folk, og de hvite er født onde. Slik lød mantraet hos Nation of Islam som forførte titusener av afroamerikanere i 1960-årenes USA.

Nation of Islam er en religiøs og politisk organisasjon som hadde sin storhetstid i USA årene omkring 1960.

Organisasjonen ble dannet tre tiår tidligere i 1930 av Wallace Fard Muhammad, som var ivrig talsmann for svart nasjonalisme. Ifølge Muhammad burde afroamerikanere eie sine egne virksomheter, ta vare på familiene sine og holde seg unna narkotika og alkohol for å styrke de svarte lokalsamfunnene.

Ordene ga gjenklang, for i de påfølgende tiårene vokste tilslutningen til Nation of Islam blant de svarte i USA, som i gruppen så en kilde til stolthet over rasen sin.

Martin Luther King jr. og Malcolm X

Blant de fremtredende medlemmene av Nation of Islam var Malcolm X (t.h.), som her ses sammen med Martin Luther King jr.

© Library of Congress

De svarte var hellige

I takt med tilslutningen ble gruppens ideer mere obskure. Grunntanken var at de svarte var Guds utvalgte folk, og Nation of Islam blandet elementer av islam med svart separatisme og science fiction.

Resultatet ble en fortelling om at den svarte rasen var hellig, mens de hvite var skruppelløse og voldelige. Gruppen var overbevist om at den siste av flere Allaher snart ville ankomme i et romskip og frelse de svarte.

Budskapet fikk antallet medlemmer til å vokse eksplosivt på 1960-tallet, og blant dem var borgerrettighetsforkjemperen Malcolm X, som ble en gallionsfigur for gruppen – helt til han offentlig tok avstand fra Nation of Islam.

Malcolm X ble drept i 1965, og tre medlemmer av Nation of Islam ble dømt for drapet. To av mennene ble dog senere frikjent for drapet i november 2021 etter å ha sonet henholdsvis 19 og 21 år i fengsel.