Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor mye gull ble funnet under gullrushet?

På midten av 1800-tallet valfartet gullgravere til California i håp om å finne store mengder gull.

North Wind Picture Archives/Imageselect

Den 24. januar 1848 ble tømreren James Marshall uforvarende årsak til gullfeberen i California da han fant noen få gullflak i en bekk ikke langt fra Coloma.

I året som fulgte spredte ryktet om det sensasjon­elle funnet seg først til Nord-Amerika og deretter til hele verden. Dermed hastet tusener og atter tusener av lykkejegere til det vestlige USA.

“Historiene om overfloden av gull er av en så ekstraordinær art at de neppe ville være til å tro hvis de ikke var blitt bekreftet av troverdige rapporter fra offentlige tjen­estemenn,” skrev president James K. Polk i desember 1848.

På få år vokste California, som ellers bare hadde noen få tusen innbyggere, til en blomstrende stat med over 300.000 innbyggere – alle med drømmen om å gjøre et stort gullfunn som kunne trygge dem økonomisk.

Gullgraverjakten var ikke helt resultatløs. I perioden 1848-55, da gullfeberen raste, ble det funnet cirka 350 tonn gull i California.

Alle ville ha gull

Lykkejegere strømmet til California, men bare et fåtall fikk drømmene sine oppfylt.

North Wind Picture Archives/Imageselect

Sikt skulle fange gull

Rocker – også kalt en vugge – ble brukt til å gjennomsøke bakken etter gull. Innvendig var kassen forsynt med en såld som etterlot gull og småstein når jord og vann ble fylt i.

North Wind Picture Archives/Imageselect

California utviklet seg

Små byer skjøt opp og forvandlet California fra unyttig villmark til en driftig stat. Samtidig med gullfeberen ble det holdt valg, og en forfatning ble vedtatt. Dette førte til at California ble USAs 31. stat i 1850.

North Wind Picture Archives/Imageselect

Innfødte ble tvunget til å arbeide

Innfødte ble angrepet og fordrevet av de nyankomne gullgraverne mange steder i California. Noen innfødte ble tatt som slaver og tvunget til å grave etter gull.

North Wind Picture Archives/Imageselect

Flat panne var gravernes viktigste verktøy

Vaskepanner ble brukt til å “vaske” de små gullstykkene ut av jorden. Gullgraveren la jord i pannen og svisjet den rundt i små sirkler slik at sand og leire ble skilt fra jorden. Bare småstein og gullkorn lå igjen.

North Wind Picture Archives/Imageselect

Til tross for store mengder gull ble bare noen få gullgravere rike. Der gullet i begynnelsen kunne plukkes rett opp fra bakken, ble det sjeldnere etter 1850, da antall gulljegere økte.

Gulljakten ble derfor overtatt av gruveeiere mens mange gullgravere endte opp tomhendt.

“Mange, virkelig mange som kommer hit, vil oppleve fiasko, og tusener vil legge igjen knoklene sine her. Andre må tigge til veien hjem,” skrev gullgraveren Sheldon Shufelt i et brev til familien i 1850.

Les også:

nazisme guld fortezza
Historiske guider

Her gjemte nazister 120 tonn gull

3 minutter
Nord- og søramerikansk historie

Beverpels sendte europeere til Nord-Amerika

12 minutter
Vikinger

Vikingene inntok Nord-Amerika

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul