Programa Arqueológica Huanchaco

Indianerbarn fikk hjertet skåret ut

Makabert funn avslører at blodig ritual var vanlig blant flere kulturer enn arkeologer hittil har trodd.

Menneskeofring i Sør-Amerika forbindes ofte med aztekerne i Mexico på 1400- og 1500-tallet. Men utgravninger i Peru viser at andre indianske riker heller ikke holdt seg tilbake når det gjaldt blodige seremonier.

Under en utgravning i Pampa La Cruz på Perus stillehavskyst har et team av arkeologer gjort et makabert funn: I en menneskeskapt haug midt i byen har det så langt dukket opp 76 skjeletter av barn. Felles for alle skjelettene er at knoklene deres viser spor etter et dypt tverrgående snitt over brystbeinet.

Samme skader er tidligere funnet i aztekerriket, hvor mennesker ble ofret ved at brystkassen ble skåret opp og det fremdeles bankende hjertet flådd ut. Arkeologene er ikke i tvil om at det ble brukt samme ofringsmetode i Pampa La Cruz.

Skjæremerker i barnas brystbein avslører den brutale menneskeofringen.

© Programa Arqueológica Huanchaco

Tusenvis av ofre ligger i haugen

De peruanske skjelettene er ennå ikke datert, men tidligere funn i området stammer fra perioden 1100–1200 e.Kr. På den tiden var området bebodd av det såkalte chimufolket som kan ha ofret barn til gudene for å få regn. Chimuenes omfattende vanningssystemer tyder på at det sjelden regnet.

Lederen for utgravningen, arkeologen Gabriel Prieto, forventer å finne mange flere ofrede barn.

«Det kan være mer enn 1000 ofre i haugen, så vanvittig det enn høres ut», forklarer Prieto.