Knelende protest sprer seg – oppfunnet av Martin Luther King

USA: Under emneknaggen #takeaknee spres en kampanje mot rasediskriminering seg i disse dager med lynets hastighet på nettet. Men den knelende posisjonen som kampanjens tilhengere stiller seg i, er ikke ny – den ble introdusert av Martin Luther King i 1965.

Martin Luther King

I 1965 knelte Martin Luther King i Alabama blant annet i protest over at politiet hadde arrestert 250 afroamerikanere. I 2017 kneler amerikanske fotballspillere mot rasediskriminering.

© Getty Images

Det skapte overskrifter over hele USA da den amerikanske fotballspilleren Colin Kaepernick høsten 2016 foran en kamp nektet å stå oppreist under avspillingen av den amerikanske nasjonalsangen, og i stedet valgte å knele og plassere venstre albue på venstre kne.

Senere forklarte Kaepernick til NFL.com at han ikke ville stå opp og vise “stolthet over et flagg for et land som undertrykker svarte og fargede”, og henviste blant annet til politibrutaliteten som har kostet flere svarte unge menn livet i USA.

Trump: Fotballspillere bør sparkes

Siden valgte flere å følge i Kaepernicks fotspor, men protesten hans slo først for alvor gjennom da den amerikanske presidenten, Donald Trump, på et velgermøte i delstaten Alabama 22. september 2017 kommenterte den.

Her erklærte Trump til stor applaus fra de fremmøtte blant annet at Kaepernick er en stor idiot, og at fotballspillere som utviser respektløshet overfor det amerikanske flagget, bør sparkes.

Dagen etter fulgte han opp talen med en oppdatering på Twitter.

Protesten sprer seg

Trumps kommentar og senere tweet er av flere tolket som en inngripen i spillernes ytringsfrihet, og denne helgen fulgte flere amerikanere – både i og utenfor banen – opp Kaepernicks protest.

I helgens kamper nektet 200 NFL-spillere å hylle nasjonalsangen på tradisjonelt vis.

I protest enten knelte de, knyttet nevene, eller unnlot å vise seg på banen før tonene ebbet ut.

På sosiale medier gir vanlige amerikaner sin støtte – blant annet under emneknaggen #takeaknee, der de laster opp bilder av seg selv knelende.

Det skjer i protest mot Trump og de rasemessige urettferdighetene som mange fortsatt mener er gjeldende i USA.

Martin Luther King knelte også

Men den knelende protesten mot rasisme er ikke en tilfeldighet.

Den ble nemlig blant annet benyttet av den amerikanske borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King under demonstrasjoner i byen Selma i delstaten Alabama i 1965, som et ledd i ikke-voldelige protester.

Bernice King, Martin Luther Kings datter og direktør for King Center i Atlanta, Georgia meldte seg dagen etter Trumps tweet på debatten.

Her lastet hun opp et bilde av sin knelende far fra en demonstrasjon 1. februar 1965 med emneknaggen #takeaknee.

Obamas justisminister blander seg

Tweeten hennes ble senere fulgt opp av en tweet fra Eric H. Holder Jr., som var justisminister under president Barack Obama, der han skrev at ”den knelende protesten ikke er uten grunn ” med direkte adresse til president Trump.

Hans oppdatering er i skrivende stund delt mer enn 45 000 ganger.