Polfoto/Corbis

Ku Klux Klan: De hettekledde bødlenes grusomme historie

24. desember 1865 oppsto det rasistiske brorskapet Ku Klux Klan i den amerikanske småbyen Pulaski, Tennessee. Få den gruoppvekkende historien her.

Det er ikke bare Jesus Kristus som har fødselsdag i julen. Det samme har det amerikanske, rasistiske brorskapet Ku Klux Klan, som i 2015 hadde eksistert i 150 år.

Men forskjellen på de to jubilantene er til å ta og føle på...

For mens Jesus talte om kjærlighet og tilgivelse, har medlemmene av den høyrenasjonalistiske organisasjonen siden 1865 forfektet hat og straff mot USAs svarte befolkning.

Vi går de hettekledde klanmedlemmenes historie etter i sømmene og gir en oversikt over Ku Klux Klans historie.

Ku Klux Klan ble omdannet fra en sosial klubb til en kamporganisasjon, og maskerte ryttere red ut i natten for å kue de frigitte svarte så vel som hvite “nigger lovers”. Uskyldige familier ble overfalt hjemme, pisket og lynsjet.

©

1865: Ku Klux Klan ser dagens lys

Ku Klux Klan stiftes 24. desember av seks unge menn i byen Pulaksi i Tennessee. I starten ville brorskapet bare ha det litt moro og lage bråk i byen når de trakk i lange drakter og tok på masker for å ri rundt og skremme folk.

1867-1870

Medlemmene strømmer til

Den tidligere sørstatsgeneralen George W. Gordon gjør Ku Klux Klan til en kamporganisasjon.

Som klanmedlem er man nå forpliktet til å slåss for å gi sørstatenes folk (les: alle de hvite) sine rettigheter tilbake. Ku Klux-ene må sverge på at de er “tilhengere av den hvite manns styre”, og at de er “imot negernes likestilling”.

Den nye organiseringen og mystikken rundt Ku Klux Klan får tusenvis av frustrerte sørstatsfolk til å melde seg under fanene, og i 1868 har organisasjonen angivelig 550 000 medlemmer.

1871-1873

Lov mot Ku Klux Klan blir vedtatt

Kongressen i Washington banker gjennom Ku Klux-loven, som forbyr maskering i grupper og – ikke minst – gir borgerne mulighet til å anlegge sak ved forbundsdomstolene hvis de er blitt hindret i å bruke stemmeretten sin.

Militæret settes inn overfor de rettighetskrenkende klanmedlemmene, og snart er organisasjonen fullstendig i kne.

1915-1925

Ku Klux Klan vender tilbake

Ku Klux Klan gjenoppstår etter 40 års dvale – denne gangen anført av William Joseph Simmon. Klanens nye leder utnevnte seg selv til ‘keiserlig trollmann’ og innfører blant annet korsbrenninger (sterkt inspirert av filmen ‘Birth of a Nation) og de beryktede hvite hettene.

Ku Klux Klans popularitet vokser stadig, og i 1924 når medlemstallet opp i foruroligende 4 millioner. Da William Joseph Simmons etterfølger, ‘stordragen’ D.C. Stephenson, blir fengslet for drap året etter, går klanen i oppløsning.

1960-årene

Klanen vekkes til live igjen

Ku Klux Klans tredje oppblomstring skjer i kjølvannet av borgerrettighetsbevegelsen anført av Martin Luther King og Malcolm X. Klanen finner tilbake til den gamle terrorvirksomheten med drap på borgerrettighetsaktivister.

©

Ku Klux Klan i dag

I dag har Ku Klux Klan nærmest delt seg opp i nynazistiske fraksjoner som slåss mot hverandre innbyrdes.

Ku Klux Klan forsøker å kvitte seg med det gammeldagse imaget med hvite drakter og brennende trekors, og i dag kan også kvinner og katolikker bli medlemmer.

Det fins 160 aktive Ku Klux Klan-avdelinger i USA akkurat nå, ifølge organisasjonen Southern Poverty Law Center.