National Institute of Anthropology and History (INAH)

Lidar avslører mayaenes hemmeligheter

Ny forskning avslører at Mellom-Amerikas mayaer hadde mye mer til felles med det avanserte fortidsfolket olmekene enn hittil antatt.

478 hittil ukjente maya-gravplasser fra 1100- til 400-tallet f.Kr. er dukket opp i Mexico – takket være en relativt ny form for radarteknologi kalt lidar. Metoden sparer tid, for arkeologene slipper å gjennomsøke jungler til fots.

I stedet blir de fløyet over mens en lidar (light detection and ranging) bombarderer området med laserpulser. Teknikken gir forskerne millimeternøyaktige målinger av bygninger som ligger skjult under et tykt lag med vegetasjon.

I tillegg til de mange gravene fra maya-tiden avslører en ny gjennomgang av de seneste års lidar-målinger at mayaene hadde betydelig mer til felles med Mellom-Amerikas eldste sivilisasjon, olmekene (ca. 1500-600 f.Kr.), enn hittil antatt.

Lidar-bilder fra olmek-byen San Lorenzo (t.v.) og maya-byen Aguada Fénix (t.h.) avslører hvor likt byene er oppført rundt en sentral høyde.

© National Institute of Anthropology and History (INAH)

Mayaene kopierte olmekene

Antropologiprofessor Takeshi Inomata fra University of Arizona har nærgransket olmec-byen San Lorenzo i det sørøstlige Mexico og maya-byen Aguada Fénix, 450 km unna.

Inomatas studie avslører at maya-bosetningene er tro kopier av olmekenes.

"Folk har alltid trodd at olmek-bosetningen i San Lorenzo var unik og annerledes enn alt som senere utviklet seg, men nå kan vi se at Aguada Fénix er veldig lik San Lorenzo", forklarer Inomata.

Begge byene har for eksempel store sentrale høyder som er 1,4 km lange og 400 m brede og anlagt slik at de peker mot soloppgangen på bestemte datoer.