Lommeur bekrefter skipskatastrofe

Overlevende øyenvitner hadde rett da de beskrev forliset av “datidens Titanic”.

Lommeuret av gull var et statussymbol på 1800-tallet.

Blant vrakrestene fra det amerikanske dampskipet Pulaski har dykkere funnet et lommeur av gull som bekrefter øyenvitners forklaring om at en av skipets kjeler eksploderte rundt kl. 11 om morgenen 14. juni 1838.

Skipet var datidens Titanic

Klokken viser 11.05, og det tyder på at klokken sluttet å gå da den havnet i vannet – kanskje i lommen på sin rike eier – utenfor østkysten av USA.

“Det er sjeldent å finne en gjenstand som fanger et historisk øyeblikk på den måten. Tenk på hvor skjøre viserne er, men de er bevart i nøyaktige stilling”, uttaler Max Spiegel fra Certificated Collectables Group, som står for konserveringen av de bergede gjenstandene, til amerikanske The Island Packet.

Pulaski er i ettertiden blitt kjent som “datidens Titanic”, ettersom flere av ofrene var noen av USAs rikeste innbyggere.

Eksperter vil finne årsak til eksplosjon

Til sammen døde 128 av i alt 187 som var om bord. Noen av de overlevende greide å ta seg inn til kysten av North Carolina i livbåter, mens andre overlevde flere dager på havet før de ble reddet i land.

Vraket av skipet ble funnet tidligere på året, og forskere arbeider nå med å undersøke om de kan finne årsaken til at kjelen eksploderte. Én teori er at skipet ble presset til å seile raskere enn det var konstruert for da det gikk med passasjerer fra Georgia til Maryland.