Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lommeuret av gull var et statussymbol på 1800-tallet.

Samfunn - Nord- og søramerikansk historie

Lommeur bekrefter skipskatastrofe

Overlevende øyenvitner hadde rett da de beskrev forliset av “datidens Titanic”.

Blant vrakrestene fra det amerikanske dampskipet Pulaski har dykkere funnet et lommeur av gull som bekrefter øyenvitners forklaring om at en av skipets kjeler eksploderte rundt kl. 11 om morgenen 14. juni 1838.

Skipet var datidens Titanic

Klokken viser 11.05, og det tyder på at klokken sluttet å gå da den havnet i vannet – kanskje i lommen på sin rike eier – utenfor østkysten av USA.

“Det er sjeldent å finne en gjenstand som fanger et historisk øyeblikk på den måten. Tenk på hvor skjøre viserne er, men de er bevart i nøyaktige stilling”, uttaler Max Spiegel fra Certificated Collectables Group, som står for konserveringen av de bergede gjenstandene, til amerikanske The Island Packet.

Pulaski er i ettertiden blitt kjent som “datidens Titanic”, ettersom flere av ofrene var noen av USAs rikeste innbyggere.

Eksperter vil finne årsak til eksplosjon

Til sammen døde 128 av i alt 187 som var om bord. Noen av de overlevende greide å ta seg inn til kysten av North Carolina i livbåter, mens andre overlevde flere dager på havet før de ble reddet i land.

Vraket av skipet ble funnet tidligere på året, og forskere arbeider nå med å undersøke om de kan finne årsaken til at kjelen eksploderte. Én teori er at skipet ble presset til å seile raskere enn det var konstruert for da det gikk med passasjerer fra Georgia til Maryland.

Les også:

Kolonier

Hvordan ble Kypros delt i to?

1 minutt
Religionshistorie

Hekser har vært jaget vilt i minst 4000 år

2 minutter
Titanic bjærgning dom
Katastrofer

Sjokkdom: Firma får skjære seg inn i Titanic

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul