Møt virkelighetens Indiana Jones

I 1911 dukket den gåtefulle ruinbyen Machu Picchu fra fra glemselen. Mannen bak oppdagelsen var en amerikansk eventyrer og arkeolog.

I 1911 dro Hiram Bingham til Peru for å finne ruinene av Vilcabamba - inkaenes siste tilholdssted i tiårene etter spanjolenes erobring av riket. Etter en strabasiøs marsj traff han en mann som mente å vite hvor det lå noen prektige ruiner. Bingham tvilte, for mannen var åpenbart full. Likevel lot Bingham mannen vise vei, og til sin store forbløffelse snublet han over inkarikets best bevarte ruinby – Machu Picchu.

Oppdagelsen gjorde Bingham berømt. Ikke minst på grunn av de mer enn 700 bildene han tok av den glemte byen – både før den ble hugd fri fra jungelen og etterpå da de nøyaktige konturene trådte frem.

Mange år senere skulle Bingham også bli inspirasjonskilden til filmhelten Indiana Jones. I likhet med Jones var også Bingham professor i arkeologi ved et universitet i Connecticut.

Ruinbyen Machu Picchu viste seg senere å ha vært et ferieparadis for inkaene mellom 1450 og 1470. Der kunne inkakongene bade i private dusjanlegg, slappe av blant tusenvis av blomster og pleie sitt forhold til himmelens og fjellets guder.