The Guardian
Slaveskip

Når seilte det siste slaveskipet til USA?

I 1860 strammer nettet seg rundt kapteinen på slaveskibet Clotilda. Selv om den transatlantiske slavehandelen har vært forbudt i USA i over 50 år, er skipet nå på vei til USA med lasten full av afrikanere.

Det siste skipet med slaver fra Afrika kastet anker i amerikansk farvann i 1860 – hele 52 år etter at den amerikanske kongressen i 1808 hadde forbudt transport av slaver over Atlanterhavet.

Eieren av den nesten 27 meter lange skonnerten Clotilda var Timothy Meaher, en velstående skipsverftseier som hadde hørt at vestafrikanske stammer i Benin solgte krigsfanger til slavehandlere.

Selv om handel med afrikanske slaver var forbudt, så Meaher en god mulighet til å tjene en formue på å selge ulovlige slaver i de amerikanske sørstatene.

Slaveskip

Omkring 110 afrikanere ble stuet sammen i slaveskipet Clotildas trange lasterom.

© The Guardian

Slaveskip funnet etter 160 år

Den 4. mars 1860 seilte Clotilda fra Mobile i Alabama og kjøpte to måneder senere 125 slaver av en afrikansk prins. I juli var skipet tilbake i USA, der slavene ble flyttet om bord i en elvedamper. Meaher beholdt 30 av afrikanerne selv, mens resten ble solgt til rikmenn i sørstatene.

Selve slaveskipet ble satt i brann og senket for å skjule alle spor etter forbrytelsen. Planen lyktes, for selv om Meaher ble arrestert og siktet for smugling av slaver, måtte saken henlegges på grunn av manglende bevis. Den siste av de 125 slavene om bord på skipet døde først i 1940.

Clotilda ble det siste registrerte skipet som brakte slaver fra Afrika til USA. Restene av fartøyet lå på bunnen av Mobile Bay i Alabama i 160 år frem til 2019, da undervannsarkeologer fant slaveskipet. De første meldingene lyder at skipet er i overraskende god stand.