Profitører solgte melk fra dødssyke kuer

Kynisk grådighet og blind profittjakt sendte giftig melk ut blant folk i New York og tusenvis av amerikanske spedbarn rett i døden.

Kynisk grådighet og blind profittjakt sendte giftig melk ut blant folk i New York og tusenvis av amerikanske spedbarn rett i døden.

Shutterstock

I 1858 eksploderte en av USAs største matvareskandaler i pressen.

Et nyhetsmagasin i New York hadde gransket den høye barnedødeligheten i New York og mente å ha funnet årsaken:

Barna hadde drukket melk fra kuer som bokstavelig talt var dødssyke.

Mange av kuene var så syke at de måtte holdes oppe med en heiseanordning.

© FLHC 90/Imageselect

En dødelig cocktail

Byens whisky-produsenter hadde i årevis benyttet en smart metode for å utnytte den korngrøten som lå igjen i tankene etter whiskydestilleringen.

Fremfor å kaste avfallet bygget destilleriene enorme stallkomplekser og foret tusener av kuer med gjæret korn.

Korngrøten inneholdt nesten ingen vitaminer og fikk kuenes tenner til å råtne mens jurene ble dekket av byller.

Den blålige melken fra de syke dyrene var tynn som vann og stinket av alkohol.

For å gjøre melken hvit tilsatte produsentene bl.a. gips, og melken ble gjort tykkere ved hjelp av egg og stivelse. Melken skal ha kostet tusener av barn livet.

Skandalen førte til at USA fikk sine første matvarelover i 1862.