Slavene ble frikjent i amerikansk domstol
Slavene på skipet Amistad gjorde opprør og tok over skipet hvor de var fanger. Men for å vinne sin frihet var de også nødt til å kjempe i en amerikansk domstol. Deres kamp åpnet manges øyne for slaveriets vanvidd.

Afrikanernes forsvarer, Roger Sherman Baldwin, ble spilt av Matthew McConaughey i filmen Amistad.
Spenningen på slaveskipet Amistad hadde bare vokst. Kapteinen, Ramón Ferrer, og kokken, Celestino, behandlet slavene dårlig, slo dem og ga dem minimale rasjoner mat og vann. Til slutt, om morgenen 30. juni 1839, kom konfrontasjonen som fikk slav-ene til å gå dramatisk til verks.
En av slavene, en mann som har gått over i historien under navnet Cinqué, noe som er en omtrentlig gjengivelse av hvordan navnet hans uttales, trosset kokken og forlangte mer å spise.
Celestino satte da lenker på Cinqué og viste med geberder at slaven skulle dø når skipet nådde bestemmelsesstedet – og ikke bare drepes, men også spises.
Trusselen ble tatt alvorlig, for det bekreftet rykter som alle slavene på skipet alt hadde hørt hjemme i Afrika – grunnen til at slaveskipene kom så ofte og tok så mange mennesker skulle være at de som ble ført om bord, ble fraktet til den andre siden av havet for å bli spist.
Den natten holdt de 53 slavene som var fastlenket om bord i skipet et møte. De hadde fått nok. Helt siden de ble fanget av slavehandlere i det som i dag er Sierra Leone i Vest-Afrika, var de blitt sendt fra sted til sted under de forferdeligste forhold. Sist hadde de vært innestengt i Havanna på Cuba, og nå skulle de snart være framme ved den endelige destinasjonen – øyas vidstrakte sukkerplantasjer.
Dirket opp lenkene
Etter å ha minnet hverandre om at de var fra en stolt kultur, med tradisjon for å kjempe for livet, vendte Cinqué seg til slutt til de andre med et enkelt spørsmål:
«Hvem er for å krige?”
Etter en stunds nøling bestemte de seg. Selv om det skulle koste dem livet, ville de satse alt i et opprør mot besetningen på slaveskipet.