Boëda et al.
Steinredskap funnet i Brasil

Steinredskap gjør indianere eldre

Indianerne kom til Amerika flere tusen år tidligere enn hittil antatt. Det mener forskere som har funnet et eldgammelt steinredskap.

I Vale da Pedra Furada i det nordøstlige Brasil har arkeologer funnet et steinredskap som er minst 24 000 år gammelt.

Funnet er det eldste beviset for indianernes tilstedeværelse i Sør-Amerika, og samtidig utfordrer det gjengse teorier om når mennesket kom til Amerika.

Forskerne kan se at steinredskapet, som er laget av myk sandstein, har blitt formet ved at man møysommelig har slått biter av det mot en hardere bergart, f.eks. basalt.

På den skarpe kanten har forskerne dessuten funnet rester av både planter og dyr som "kniven" har blitt brukt til å skjære i.

Steinredskap funnet i Brasil

Redskapet måler 21 x 18 cm. På den skarpe kanten fant forskerne spor av menneskelig aktivitet.

© Boëda et al.

Forskerne vet ennå ikke nøyaktig hva verktøyet har blitt brukt til, men på kanten av det satt det mikroskopiske rester av både planter og dyr, noe som tyder på at verktøyet ble brukt til å skjære med.

Steinredskapet ble gravd ut i 2016, i en dal i den brasilianske staten Piauí.

© Shutterstock

Lå i et eldgammelt jordlag

Funnet ble allerede gravd ut i 2016 og har siden blitt gransket av mange eksperter. De vitenskapelige undersøkelsene har avslørt hvor gammelt det er.

“Til nå har den offisielle nordamerikanske arkeologiske oppfatningen vært at de første menneskene kom til Amerika for rundt 15 000 år siden. Men denne gjenstanden har blitt oppdaget i et arkeologisk lag som er mellom 27 600 og 24 000 år gammelt, forklarer Ignacio Clemente-Conte.

Han deltok i undersøkelsene sammen med et team av brasilianske og franske eksperter. Den nye dateringen gjør funnet til det eldste steinredskapet på det amerikanske kontinentet som man med sikkerhet kan fastslå har blitt fremstilt av mennesker.