Craig Hudson, The Washington Post
Tenåringsgutt grav

Tenåringsgrav fra kolonitiden avslører tragisk skjebne

Arkeologer har funnet en av de eldste kolonistgravene i USA. Med brukket bein og uten familien sin døde gutten, sannsynligvis kort tid etter at han ankom kontinentet – og ble slengt i en hurtiggrav.

Litt sørøst for USAs hovedstad Washington D.C. arkeologer har funnet liket av en av de første kolonistene i USA. Funnet ble gjort i et område som i dag tilhører det levende museet Historic St. Mary's City, og vekker oppsikt fordi den døde langt fra fikk en normal begravelse.

«Vi ble fascinert av å oppdage en begravelse der det ser ut til at individet er plassert på en tilfeldig måte med hoften stikkende ut til den ene siden og armen strukket unaturlig over kroppen», forklarer museumsdirektør Travis Parno.

«Det så ut som om han var blitt plassert eller kastet i graven uten høytidelighet.»

Maryland St. Mary's koloni

St. Mary's var den første engelske bosetningen i staten Maryland. Her ser vi en rekonstruksjon av bosetningen, slik den trolig så ut i 1634.

© Jeffrey R. Parno/Historic St. Mary's City

Var trolig lavpris-kolonist

Skjelettet avslører at det var en tenåring – og selv om arkeologene ikke kjenner dødsårsaken, har den trolig vært voldsom. Arkeologene kunne for eksempel se at det ene beinet til liket var brukket kort tid før døden, da det ikke hadde rukket å gro.

De mener imidlertid at kroppens forvridninger kan skyldes at han raskt ble begravet kort tid etter sin død, ettersom rigor mortis ennå ikke hadde inntrådt.

Det som er sikkert, er at tenåringen havnet på kontinentet som en del av den første bølgen av mennesker som reiste dit etter Mayflowers ankomst i 1620.

Men skjebnen var hard for den unge mannen.

«Da han kom hit, overlevde han ikke lenge», forklarer Parno. Museumsdirektøren spekulerer også på om han sannsynligvis hadde tilbudt arbeidskraften sin for å komme seg til den nye verden.

«Han kom sannsynligvis hit som en gjeldsarbeider og har kanskje reist uten familien for å jobbe for andre kolonister.»

I bytte mot å jobbe en periode hadde han trolig blitt lovet land i den nye kolonien. Men slik skulle det ikke gå.