USAs kakser nektet seg ingenting
Mangemillionærer som Vanderbilt, Carnegie og Astor kjempet på slutten av 1800-tallet om å overgå hverandre i pengeforbruk. Og det var på New Yorks luksushoteller fiffen virkelig fikk vist frem sin ekstravaganse og rikdom for den måpende offentligheten.

Når fiffen samlet seg til ball, var deltakerne å finne blant de såkalte «New Yorks 400»: Sosietetsdronningen Caroline Astor førte en oversikt over de 400 personene som etter hennes mening forsto å te seg ordentlig i en ballsal.
Ute foran Waldorf-Astoria-hotellet og nedover langs 5th Avenue sto hestevognene i kø. Kalenderen viste 10. februar 1897, og tjenerne og kuskene bar fløyel, brokade, lange støvler og hatter prydet med fjær. Hotellets ansatte – kledd ut som musketerer – geleidet de 700 gjestene som var invitert til tiårets kostymeball, på plass.
Kvinner kledd ut som Madame de Pompadour, Marie Antoinette eller Katarina den store med gigantiske silkekjoler, store, hvite parykker og glitrende diamanter feide inn i lobbyen, ført av menn som skulle forestille Ludvig 14., kardinal Richelieu eller Peter den store. Bankmannen Oliver Belmont troppet opp som Henrik 8. Ryktene ville ha det til at hans håndlagte rustning med detaljer i gull hadde kostet ham 8000 dollar – rundt en million kroner i dag.
Innenfor ble gjestene mottatt av Cornelia Bradley-Martin, som hadde leid de to nederste etasjene av Waldorf-Astoria-hotellet for å feire en forestående tur til Europa. Med speil, tapeter, gobeliner, malerier og blomster hadde hun omdannet selskapslokalene til det franske Versailles-slottet. Vertinnen var kledd som Maria Stuart, og iført Marie Antoinettes ekte kronjuveler tok hun imot gjestene sittende på en trone.
Tonene fra New York-filharmonikernes strykere lokket gjestene inn i den store ballsalen, der fat bugnende av eksotisk frukt, pyramider av champagneglass fylt med verdens dyreste dråper, og de lekreste franske delikatesser, pirret gjestenes øyne, ganer og nesebor.
Overklassens privatliv var offentlig
I dagene som fulgte overgikk pressen seg selv med reportasjer fra ballet. En avis skrev at «kommende generasjoner vil datere alle begivenheter som før eller etter Bradley-Martin-ballet», mens en av de få kritiske journalistene skrev: «En halv million dollar (cirka 60 millioner kroner i dag, red.) har gått opp i dilldall og blomster. Mrs. Bradley-Martin har triumfert og heist seg selv opp på forfengelighetens vulgære trone».
Reportasjene krevde ikke det store forarbeidet, for fiffen inviterte nærmest journalistene med inn. Alle de største sosiale begivenhetene i New York foregikk nemlig på offentlige steder, og Waldorf-Astoria-hotellet var det foretrukne. I andre land ble de rikes fester og middagsselskaper holdt i private palasser og herskapshus, der aristokratiet fikk være i fred for de misunnelige blikkene fra den gemene hop.
Men i takt med USAs eksplosive økonomiske vekst ble formuer som verden aldri hadde sett maken til, skapt på få tiår innenfor tungindustrien, bankvirksomhet, eiendomshandel, børsspekulasjon og jernbaner. Rikmenn som John Jacob Astor, Cornelius Vanderbilt og Andrew Carnegie hadde begynt med to tomme hender, og ville vise verden at de hadde oppfylt den amerikanske drømmen. Ved å vise frem sin suksess ville de inspirere andre til å arbeide hardere.
Loddrett jernbane trakk folk
Driftige forretningsfolk hadde snart innsett at det var penger å tjene på de superrikes krav om luksus og ønske om å vise seg frem. Luksushotellene skjøt opp på New Yorks fineste adresser, og hotellenes oppgave var å gi de rike gjestene en opplevelse som de ikke kunne få andre steder – ikke engang hjemme.
I 1859 åpnet Fifth Avenue Hotel. De 400 rommene på hotellet var oppsiktsvekkende nok utstyrt med egne bad og egen kamin, og 400 ansatte sto på pinne for å oppfylle gjestenes ønsker. Men hotellets store attraksjon var byens første personheis, «den loddrette jernbanen», som ble drevet av en stor dampmaskin i kjelleren. «Store mengder forgylt tre, tung fløyel, tykke tepper, rosentre og grønne gardiner skaper både et utseende og et velvære som alle og enhver ville ønske seg», skrev magasinet Harper's Weekly om hotellets interiør.
Hotellene kjempet alle om å overgå hverandre i luksus for å lokke til seg «New Yorks 400». De 400 var det øvre samfunnslags absolutte elite, utnevnt av sosietetsdamen Caroline Astor, som var overklassens ledende smaksdommer.
«Det fins bare rundt 400 personer i det fasjonable New York», uttalte rikmannen Ward McAllister. «Hvis man beveger seg utenfor denne kretsen, treffer man på folk som ikke hører hjemme i en ballsal, eller som får andre til å føle at de ikke hører hjemme der».