National Archives and Records Administration/Wikimedia Commons
Bush, fru Bush og Jeltsin

USAs president: Slutt å mate hunden min!

Vanligvis handler den amerikanske presidentens befalinger om USAs økonomi, utenrikspolitikk og andre tunge emner. Men den 6. februar 1992 utstedte president George H.W. Bush et dekret om hunden sin.

Den amerikanske presidenten har mulighet til å innføre nye lover med dekret – kalt executive order. Men den 6. februar 1992 sendte George H.W. Bush imidlertid ikke sine siste beslutninger til politikerne i Kongressen. Dekretet gikk til snaut 400 ansatte i Det hvite hus i Washington.

Her arbeider og bor USAs president med sin familie og sine kjæledyr. Bush senior innledet dekretet med ordene:

«Ranger er nå satt på slankekur. Enten blir kuren en suksess, eller så melder vi Ranger på The Houston Fat Stock Show.»

Ranger var presidentens springer spaniel, og The Houston Fat Stock Show er et stort dyreskue i Texas.

Problemet med Rangers overvekt oppsto fordi den alltid logrende hunden var høyt elsket i Det hvite hus og derfor fikk mange godbiter av velmenende ansatte. Men det ville Bush sette en stopper for med en presidentordre.

Alle ansatte svor en hunde-ed

Hunden fikk et skilt rundt halsen hvor det sto «mating forbudt». I dekretet beordret Bush dessuten alle sine ansatte til å sverge følgende ed:

«Vi lover å ikke mate Ranger. Vi vil ikke gi ham kjeks. Vi vil ikke gi ham mat av noe slag.»

Bush, Jeltsin og hunder

Ranger (t.h., visstnok) og dens mor, Millie, var to av Bush seniors kjæledyr. Han hadde enda en hund samt en katt mens han var president (1989–1993).

© National Archives and Records Administration/Wikimedia Commons

Bush forbød også Rangers normale praksis med å vandre alene rundt i Det hvite hus. Det vites ikke om presidentens befaling ble overholdt – den var tross alt skrevet med like deler alvor og humor. I dekretet sto det f.eks.:

«Jeg vil naturligvis holde dere oppdatert om Rangers kamp mot overvekten. Akkurat nå ligner han et luftskip, et vennlig og søtt luftskip, men ikke desto mindre et luftskip.»

Kjæledyr er ikke noe særsyn i Det hvite hus. Av de 46 presidentene hittil var det bare Trump og Polk som ikke hadde noen. Hunder er de mest populære blant presidentene, men to hadde en alligator, tre en bjørn, og Calvin Coolidge hadde en dvergflodhest.