Shutterstock
Våpenlover i Ville vesten

Våpenlover styrte Ville vesten

Nybyggerne i Amerika hadde sjelden tilgang til våpen, for alle måtte levere inn seksløperen sin til sheriffen når de ankom en by. Å bryte loven kunne koste deg livet.

Stadige skuddueller på gaten og i saloonen er en myte skapt av Hollywoods cowboyfilmer. I virkelighetens Ville vesten hadde de fleste byer streng våpenkontroll.

På 1870-tallet ble for eksempel tilreisende til byer som Dodge City og Wichita i Kansas møtt av skilt i hovedgaten.

«Bæring av skytevåpen er strengt forbudt» og «Legg igjen revolveren Deres hos politiet» var de klare budskapene.

Å ignorere forbudet kunne føre til døden. Da en gruppe sta cowboyer nektet å overgi våpnene sine til visesheriff Wyatt Earp i byen Tombstone i Arizona i 1881, endte uenigheten i et dødelig oppgjør nær kveginnhegningen O.K. Corral.

Etter en 30 sekunders skudduell lå tre av de sta cowboyene døde i støvet.

Fulle cowboyer var livsfarlige

Forbudet mot å bære og trekke våpen innenfor bygrensen var innført av byene selv.

Staten Arkansas og Dakota-territoriet, som ble en del av USA i 1889, hadde lignende forbud. Selv byenes egne innbyggere måtte levere inn alt fra kniver til geværer til sheriffen etter å ha jaktet eller reist utenbys.

Tombstone, O.K. Corral, gravstein

En av de få duellene i Ville vesten fant sted i nærheten av kveginnhengningen O.K. Corral i byen Tombstone i Arizona. Tre menn døde.

© Jens Bludau/Wikimedia Commons

Våpenkontrollen ble innført for å forhindre lovløse dueller. Når det kom cowboyer til byen, ble lønnen først brukt på damer og drikkevarer i saloonen. Med alkohol i blodet var mange tilbøyelige til å trekke våpen for et eneste hardt ord.

«Seksløperen med dødelige patroner er en farlig følgesvenn for enhver mann, spesielt hvis han uheldigvis er dyppet i whisky», skrev Texas Live Stock Journal i 1884.

Forbudet bidro til å tiltrekke fredelige farmere og familier til Vestens voksende samfunn. President [Theodore Roosevelt] (https://historienet.no/samfunn/politikk/theodore-roosevelt-pa-livsfarlig-ekspedisjon-i-amazonas) (1858–1919), som selv hadde en ranch i Dakota, roste regionens forbud mot «skyting i gatene».

Siden den gang har våpenlovgivningen i USA blitt betydelig lempet i mange delstater, og i 2008 ble retten til å eie våpen stadfestet i en dom i USAs høyesterett.