George H. Johnson
Gold rush, 1849, Californien

Våt vinter gjenskaper Californias historiske gullfeber

Akkurat nå valfarter eventyrere til California. En våt vinter har fyrt opp en gjentakelse av gullfeberen som i 1849 fikk 100 000 til å strømme til California i håp om rask rikdom og lykke.

Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Det erfarer innbyggerne i den amerikanske delstaten California akkurat nå.

Rekordhøye mengder av snø, sludd og regn har herjet vinter- og vårmånedene i den ellers så solfylte staten, noe som har resultert i strømbrudd, jordskred og oversvømmelser.

Men nå kommer belønningen.

Regnet har nemlig fått vannet til å samle seg i elvene i det gamle gullgruvelandet.

Som en høytrykkspyler vasker den rasende vannstrømmen ut klumper av skinnende gull fra de gjørmete sidene av elven.

Ettersom elven danner en naturlig sluse, fortsetter gullklumpene sin ferd langs vannstrømmen – hvor de blir plukket opp av hordene av hobbygullgravere og andre håpefulle som i disse dager valfarter til California

guldgravere, Californien, Town of Columbia

Hobbygullgravere kan nå finne gull på den opprinnelige måten og ikke – som her – under en rekonstruksjon på et museum.

© Shutterstock

Funn vekker gullgraverdrømmen på ny

De mest optimistiske drømmer om et lykketreff på linje med det tømreren James Marshall opplevde da han i 1848 var den første som fant gull i California.

Funnet førte til det såkalte gullrushet, hvor 100 000 mennesker fra 1849 av – de såkalte 49'ers – strømmet til området i håp om å få del i de ufattelige rikdommene som rant ned fra fjellet med vannet.

Begeistringen blant gullgraverne er stor. Den tidligere politibetjenten Mark Dayton har allerede funnet gull for 750 dollar og forventer en enda større gevinst fremover, forteller han begeistret til avisen New York Times.

Men det er ikke bare pengene som teller. For hobbygullgraveren og geologen Barron Brandon bærer opplevelsen av å være en del av den nye gullrusen en belønning i seg selv. «Det sanne gull - det er å være her ute,» fastslår han.

VIDEO: Bli med på gulljakt i California

Video