FX Networks

Virkeligheten overgår fantasien

Netflix-serien «The People v. O.J. Simpson» tar oss på medrivende vis tilbake til «århundrets rettssak» med den mordmistenkte sportsstjernen i sentrum.

Den 17. juni 1994 snegler en hvit Ford Bronco seg ned en motorvei i Los Angeles i omkring 55 km/t og med ti politibiler etter seg. I baksetet sitter den tidligere NFL-stjernen O.J. Simpson med et desperat uttrykk i ansiktet og presser en pistol mot sin egen tinning. Han er mistenkt for å ha begått et dobbeltdrap på ekskona Nicole Brown Simpson og elskeren hennes, Ronald Goldman, fire dager tidligere.

I alt 95 millioner amerikanere følger med på den merkverdige biljakten, som blir filmet av flere nyhetshelikoptere. Biljakten ender etter cirka en time, da O.J. oppgir flukten og bilen blir parkert i innkjørselen hans, der en hær av politi og presse venter på ham.

22 år senere kunne en ny generasjon av seere oppleve biljakten og den spektakulære rettssaken som fulgte, i Netflix-serien «The People v. O.J. Simpson».

Se traileren til «The People v. O.J. Simpson»

Rodney King spøker i skyggene

Før O.J. Simpson ble beryktet, var han berømt for sin nesten overnaturlige fart på amerikanske fotballbaner. Senere fulgte en karriere som sportskommentator og filmskuespiller, før han en sommerdag i 1994 inntok forsidene som hovedmistenkt i knivdrapet på ekskona Nicole Brown Simpson og elskeren hennes, Ronald Goldman.

Ekskona hadde tidligere beskyldt O.J. for vold, og blodspor ved likene stemte med blodtypen hans.

Men før «The People v. O.J. Simpson» begynner med disse gruoppvekkende scenene, presenteres seeren for opptakene av Los Angeles-politiets vold mot den svarte drosjesjåføren Rodney King i 1991. Opptakene og den etterfølgende frifinnelsen av politifolkene bak overfallet kastet USA ut i alvorlige raseuroligheter.

Stjerneadvokat kjente O.J. fra før

© Fx/Backgrid/Ritzau Scanpix

Serien: Cochran tror ikke på «tapersak»

I første episode sier stjerneadvokaten Johnnie Cochran at han ikke vil ha noe med «tapersaken» mot O.J. Simpson å gjøre. Likevel slutter han seg til rettssaken i tredje episode.

© AFP/Ritzau Scanpix

Virkeligheten: Cochran var med hele tiden

Cochran benekter noen gang å ha brukt uttrykket «tapersak». Dessuten kjente han O.J. fra før og var i kontakt med ham fra sakens begynnelse.

Da rettssaken mot O.J. rullet fra januar til oktober i 1995, var Rodney King-saken stadig fersk i minnet hos særlig den afroamerikanske befolkningen. O.J.s advokatlag argumenterte for at klienten deres var det siste offeret for en ond, rasistisk kultur i Los Angeles-politiet. Bevisene som pekte mot O.J. – blodet som ble funnet nær likene, og en blodig skinnhanske på eiendommen hans – var plantet av politiet for å få ham til å fremstå som den skyldige.

Men forsvarsadvokatene plantet også selv materiale for å overbevise juryen om O.J.s sterke tilhørighet til afroamerikansk kultur – selv om O.J. mest tilbrakte tid med hvite venner og gjorde en dyd av alltid å si: «Jeg er ikke svart, jeg er O.J.»

Illebefinnende ble gjort til hjerteanfall

© FX Networks

Serien: Anklager får et hjerteanfall i retten

I et dramatisk øyeblikk blir anklageren Bill Hodgman så opphisset under en diskusjon med forsvarsadvokatene at han kollapser midt i rettssalen – angivelig på grunn av problemer med hjertet.

© Pool/AFP/Ritzau Scanpix

Virkeligheten: Hodgman havnet på sykehus

Hodgman fikk ikke noe hjerteanfall i rettssalen, men han var så dårlig at forsvarsadvokaten Robert Shapiro sa: «I morgen bærer de ham ut på en båre.» Samme kveld ble Hodgman innlagt på sykehus på grunn av stress.

I et av seriens beste øyeblikk skal juryen besøke Simpsons hjem før rettssaken begynner. Kort tid før skifter forsvarsadvokaten Johnnie Cochran ut alle innrammede bilder i huset av O.J. og de hvite vennene hans med bilder av O.J. sammen med afroamerikanere. Afrikanske masker og kunstverker knyttet til borgerrettighetsbevegelsen kommer på veggene, og forvandlingen fra hvit kjæledegge til afroamerikansk rollemodell er fullendt.

Det kan virke som lettvint Hollywood-dramatikk, men hele opptrinnet fant sted i virkeligheten, og det samme kan sies om det meste av serien. Fra O.J.s nedsmelting i vennen Robert Kardashians leilighet, der han truer med å begå selvmord, til innesperringen av juryen på et hotell i de 265 dagene rettssaken pågår.

Alt sammen er nøyaktige gjengivelser av det medie- og rettssalssirkuset som utspilte seg etter pågripelsen av O.J. – satt i scene av hovedpersonen selv og laget hans av forfengelige og skruppelløse advokater.

Hanskescene er gjengitt perfekt

© Fx/Backgrid/Ritzau Scanpix

Serien: Hansken passer ikke

Under rettssaken blir O.J. bedt om å prøve en skinnhanske som ble funnet hjemme hos ham full av blod fra ofrene. Men hansken passer ham ikke, og kan derfor ikke være hans, lyder argumentet.

© Lee Celano/Getty Images

Virkeligheten: Giktmedisin ga oppsvulmede hender

Mange år etter rettssaken fortalte O.J.s tidligere agent at hansken ikke passet fordi sportsstjernen hadde latt være å ta giktmedisinen sin for å få hendene til å svulme opp.

«Århundrets rettssak» er et sublimt drama

«The People v. O.J. Simpson» vekker ikke bare den berømte rettssaken til live med en særdeles sterk sans for historiske detaljer. Den formidler også viktige innsikter om et korrupt rettssystem og en strukturell rasisme som plager USA den dag i dag.

Klippet av O.J. Simpson som ikke fikk på seg hansken, gikk verden rundt:

Serien tar seg et par friheter underveis, særlig når det gjelder O.J. Simpsons nære venn og forsvarer, Robert Kardashian. Det var for eksempel ikke Kardashian som ringte Robert Shapiro og overtalte ham til å forsvare O.J. Simpson i retten, slik serien påstår.

Men alt i alt har det ikke vært noe stort behov for å pynte på fortellingen når virkeligheten overgår fantasien og til og med er så dramatisk.

5 stjerner