Diktatorskolen: Slik lykkes du som diktator

Hold vennene dine nede, mobiliser massene, og dikt opp en skapelsesmyte. Den italienske lederen Mussolini lyktes så godt med å skape seg et diktatur at en rekke maktsyke kjeltringer senere har fulgt i hans fotspor.

Leksjon 1: Lag en skapelsesmyte

Mussolini skrev fascistenes parademarsj inn i Roma om til en væpnet invasjon. Han lærte verdens diktatorer hvordan fortiden kan sminkes om til en dramatisk legende.

I likhet med religioner må et diktatur ha en myte som forteller hvordan det gamle styret ble kastet på dynga. Historien skal pensle ut blodige tap og desperat heltemot som banet vei for en bedre verden under den store lederen.

Fascistenes marsj mot Roma var en parade forkledd som et kupp.

© SZ photo/Scanpix

Mussolini satte standard med sin «Marsj mot Roma» – det dramatiske toktet i 1922 da 300 000 tungt bevæpnede fascister inntok hovedstaden og kastet ut det korrupte demokratiet.

Fortellingen om styrke og mot dekket over at bare 25 000 av Mussolinis svartskjorter deltok i marsjen.

Og da de nådde frem, hadde kongen allerede utnevnt Mussolini til statsminister på helt vanlig vis. Det var også kongens beslutning at hæren ikke skulle stoppe fascistene.

Stormløp reddet saken

Den sovjetiske arbeiderstaten oppsto da folket stormet Vinterpalasset i St. Petersburg i oktober 1917. Det var Lenins og hans etterfølger Stalins versjon, og den ble gjengitt med heroisk dramatikk på film og i kunsten.

I virkeligheten gikk rødegardistene inn omtrent uten å møte motstand. De hadde utsatt aksjonen en hel dag av frykt for store tap, og i mellomtiden gikk de fleste soldatene i slottet hjem. Bare noen få skudd ble avfyrt før den borgerlige «provisoriske regjeringen» lot seg arrestere under protest.

Etter revolusjonen la kommunistene til heltemot og offervilje når de gjenfortalte det store øyeblikket.

Nazister døde for det tyske folket

Året etter Mussolinis maktovertagelse i Italia forsøkte Adolf Hitler å gjøre det samme i Tyskland. Ølkjellerkuppet i november 1923 ble imidlertid en total fiasko, da politiets skuddsalver sendte nazistene på flukt.

Selv den mest kreative propaganda kunne ikke trylle en lite gjennomtenkt og dårlig ledet aksjon om til seier. Hitler utropte i stedet sitt feilslåtte kupp til en offerhandling, der martyrer ofret livet for det tyske folk. En blodig hakekorsfane ble nazistenes relikvie, og Hitler reiste et monument over de 16 døde.

Baath-partiet ble båret av folkets vilje

Saddam hevdet at det var en folkelig revolusjon som ga Baath-partiet hans kontroll over Irak i juli 1968. Historien var en kreativ gjenfortelling av et maktskifte som foregikk på helt normalt vis etter irakiske forhold: ved et kupp støttet av militæret. Baath sminket fakta slik at de passet sammen med partiets sosialistiske budskap.

Revolusjonslegenden var svak på drama og heltemot.

Leksjon 2: Mobiliser massene

Mussolini ville ha alle italienere til å slutte opp om staten. Folket skulle formes til fascistiske idealmennesker som arbeidet og gikk i krig med begeistring.

Det er ikke nok at folket bøyer seg i avmakt for regimet. Alle må opp av sofaen og vise sin hemningsløse begeistring for livet under den store lederen.

Mussolini trollbandt italienerne når han viste seg på balkongen i Roma og snakket om landets storslåtte fremtid, mens armer og mimikk arbeidet. Men folket måtte gjøre mer enn bare lytte.

Barn helt ned til seks år ble innrullert i fascistenes ungdoms­bevegelse, der de lærte militær disiplin og trente for å få sterke, atletiske kropper. Myndighetene blandet seg også i for­eldrenes privatliv. En nasjonal «kamp for fødsler» oppmuntret dem for eksempel til å være aktive på soverommet, slik at Italias folketall kunne vokse.

Les mer om Mussolinis fascistiske diktatur.

Mussolini trente gutter til krig i den fascistiske ungdomsbevegelsen.

© SZ photo/Scanpix

Arbeidet var nok for en ekte kommunist

Kommunistiske læresetninger sa at enkeltpersoner var uten betydning. Verden ble drevet av massene. Likevel lot Stalin seg dyrke som en rød Mussolini, fordi han behøvde en forklaring på hvorfor nettopp han skulle regjere.

I tillegg til å tilbe sin leder skulle sovjetborgerne arbeide. De fikk vite at en ekstra innsats på fabrikkene og jordene ville føre til verdenskommunisme og et samfunn uten klasseskiller.

Hitlers gave var fritid

Nazistene opprettet Hitlerjugend som en kopi av Mussolinis fascistiske ungdomskorps. Og akkurat som i Italia ble fagforeningene erstattet av en samlet organisasjon som skulle presse arbeiderne til å jobbe mer.

Til gjengjeld lovet Hitler billige fornøyelser til alle. Fritidsforbundet Kraft durch Freude (Kraft gjennom glede) sendte folket på badeferie, seilte arbeidere til Madeira med cruiseskip og ville gjøre alle tyskere til bileiere. Alt måtte imidlertid legges på is da krigen brøt ut.

Nazistenes billige bil til folket ble forsinket av andre verdenskrig.

© SZphoto/Scanpix

Arabere måtte stå sammen

Sosialisme og forening av alle arabere var merkesakene som skulle samle irakerne bak farsskikkelsen Saddam. Men kriger og FN-sanksjoner tømte statskassen, og alle statlige prosjekter stanset opp. Samtidig så Iraks sjiamuslimer, som utgjør flertallet i Irak, at all velstand og innflytelse gikk til sunniene. Sjiaene jublet da Saddams styre ble veltet av USA i 2003.

Under 50 prosent av folket støttet Saddam.

Leksjon 3: Gi hæren konkurranse

Mussolini stolte ikke på den italienske hæren, som var lojal mot kongen. Han ga sine fascistiske svartskjorter våpen, slik at de kunne stille seg i veien for et militærkupp.

Militæret er den største potensielle trusselen mot regimet. Opprett en ny hær av trofaste partisoldater som kan gripe inn mot et militært kuppforsøk.

Mussolini viste vei med sine svartskjorter. Etter maktovertakelsen gjorde han bøllekorpset til et heimevern med over én million frivillige, som var atskilt fra hæren og avla troskapsed til Il Duce.

Svartskjortene viste stor fascistisk begeistring, men den kunne ikke veie opp for mangelfull opplæring, lett bevæpning og uerfarne ledere. I kamp klarte de seg enda dårligere enn den svake italienske hæren. Tusenvis av svartskjorter overga seg til britene i 1940, og deretter ble mange fascistiske enheter bare brukt som okkupasjonsstyrker.

Fascistiske svartskjorter bar de italienske spesialstyrkenes fess.

© Rue des Archives/ Polfoto

Kikket offiserer over skulderen

I 1930-årene foretok Stalin utrenskninger blant generalene sine for å forebygge enhver trussel mot egen makt. Men det var ikke nok. Alle offiserer fikk selskap av politiske kommissærer som skulle godkjenne alle ordrer. Prisen var en handlingslammet hær da andre verdenskrig brøt ut. Kommissærene måtte fjernes fra alle nivå bortsett fra toppledelsen.

Sovjetunionens hær var hemmet av at en politisk vakthund måtte si ja til alt.

© Alamy/Imageselect

Livvakter overgikk hæren

Inspirert av Mussolinis svartskjorter opprettet de tyske nazistene «Sturmabteilung» – bedre kjent som SA. Iført brune uniformer sto de for gatevold mot jøder og sosialister. Etter maktovertagelsen i 1933 skjøv Hitler imidlertid SA til side. I stedet støttet han seg til de mer disiplinerte livvaktene i «Schutzstaffel», eller bare SS.

De holdt vakt i konsentrasjonsleirene, jaktet på politiske fiender, og under andre verdenskrig dro de i kamp for Hitler. Waffen-SS utviklet seg til en tungt bevæpnet elitestyrke som var dødelig effektiv på slagmarken og skyldig i utallige krigsforbrytelser.

Nazi-fanatikere ble 2. verdenskrigs mest effektive styrker.

Stammelojalitet sikret Saddam

Saddam fryktet hele tiden at offiserer skulle forsøke å styrte ham. Derfor fylte han sin republikanergarde med soldater som var sunnimuslimer i likhet med ham selv. I 1992 bygde han i tillegg opp en egen spesialgarde med soldater fra sin egen stamme. Begge styrkene falt imidlertid raskt fra hverandre da USA angrep Irak i 2003.

Leksjon 4: Hold venner nede

Da Mussolini hadde tatt kontroll over Italia, ble de sterkeste fascistene tvangspensjonert. Men det viste seg at også sleske nikkedokker kunne dolke ham i ryggen.

Andre kan også få tanker om å ville være statens uinnskrenkede leder. Sørg for at ingen kommer så tett på makten at de kan gripe etter den.

Benito Mussolini holdt sine løytnanter i fascistpartiet tett til seg, og han ga dem sparken uten å nøle hvis de viste tegn på å tenke for selvstendig.

Men fascistlederen etterlot en sårbar flanke ved å la kongen bli på tronen. Viktor Emanuel 3. var et opplagt samlingspunkt for alle som fikk nok av Mussolini etter de mange nederlagene under andre verdenskrig. Dolkestøtet kom i juli 1943, da fascistpartiet ba kongen overta makten. Mussolini ble arrestert, og selv om tyskerne gjeninnsatte ham, var han nå bare en marionett.

Tyskere befridde i 1943 Mussolini fra hans egne soldater.

© Getty Images

Stalin var alene i nødens stund

Ingen sørget mer nidkjært for å kvitte seg med potensielle rivaler enn Stalin. Talentfulle politikere og generaler ble rutinemessig utrensket når den paranoide sovjetlederen mente at tiden var inne.

Toppene i kommunistpartiet var derfor lettet da Stalin fikk slag i 1953. De sørget for at lege ikke ble tilkalt før det var for sent.

Hitler så ikke faren komme

Splitt og hersk var Hitlers oppskrift på en trygg hverdag som diktator. Han spilte Göring, Himmler og de andre nazitoppene ut mot hverandre, slik at de holdt hverandre i sjakk.

Hitler følte seg så sikker at han overså kupplanene til en gruppe offiserer. Han ble nesten drept av en bombe i juli 1944, men etterpå sikret han seg at det ikke kunne skje igjen. Nazistene henrettet nesten 5000 kritikere.

Ingen ville forråde Saddam

Saddam Hussein benyttet seg av tradisjonelle arabiske bånd som Iraks hersker. Den indre kretsen rundt styret hans besto av slektningene hans, og i sirklene utenfor satte han inn personer han var knyttet sammen med via klan- og stammebånd.

Systemet gjorde at det sjelden var de største talentene som hjalp Saddam med å regjere. Til gjengjeld var ministrene og offiserene hans stort sett svært lojale. Som takk for trofastheten fikk de høy lønn, velferdsgoder til familiene sine og kostbare luksusbiler.

Støtten til Saddam var så stor at tilhengere holdt ham skjult da amerikanerne jaktet på ham i 2003.