De første økonomiske sanksjonene ble innført i 432 f.Kr., da Athens leder, Perikles, hadde ett brennende ønske: Bystaten Megara skulle lide.
Med sin beliggenhet mellom Athen og halvøya Peloponnes var Megara et viktig handelsknutepunkt i antikkens Hellas, men byen hadde forrådt Athen ved å inngå en allianse med Korint og Sparta, som truet Athens status som gresk supermakt.
Det sviket ville Perikles straffe hardt og brutalt, men i stedet for å sende soldater og våpen mot Megara fikk Perikles en uvanlig idé.
Kvalte fiendens økonomi
Med godkjenning fra folkeforsamlingen innførte Perikles et dekret – det såkalte Megara-dekretet – som forbød handelsmenn fra Megara å gå inn på markedene i Athen, og ekskluderte dem fra alle havner som var under kontroll av Athen.
En slik form straff var ny, men dekretet viste seg raskt å ha akkurat den effekten Perikles hadde håpet på: Megaras spirende økonomi ble kvalt, og det var klart at enhver by som allierte seg med Athens konkurrenter, ville lide samme skjebne.
Megara-dekretet førte året etter til utbruddet av [Peloponneskrigen] (https://historienet.dk/civilisationer/graekere/krigerstaten-sparta), som varte til 404 f.Kr. og kostet Athen imperiet.