kremlin.ru
Rohani, Alijev, Putin

Hvilken styreform har Aserbajdsjan?

Siden 1993 er Aserbajdsjan blitt styrt med hard hånd av Alijev-familien. Nå skal sport og andre kulturbegivenheter hvitvaske det brutale diktaturet.

Aserbajdsjan er et av Europas siste diktaturer. Formelt er landet et demokrati, men har blitt styrt av ett dominerende parti i nesten tre tiår. Landet blir kritisert for sin autoritære styreform, der politiske motstandere forfølges, kritiske journalister fengsles og menneskerettighetene brytes.

Bak det brutale regimet står familiedynastiet Alijev, som siden 1993 har styrt landet med jernhånd etter løsrivelsen fra Sovjetunionen to år tidligere. Etter en årrekke med Heydar Alijev ved makten ble sønnen Ilham Alijev valgt til president i 2003 med 76 prosent av stemmene. Det aserbajdsjanske valgsystemet er imidlertid blitt kritisert for omfattende valgfusk.

Rohani, Alijev, Putin

President Ilham Alijev fra Aserbajdsjan er nært alliert med andre autoritære stater som Iran og Russland.

© kremlin.ru

Sport skal redde omdømmet

De senere årene har president Ilham Alijev prøvd å forbedre sitt lands rykte ved hjelp av såkalt sportswashing, der Aserbajdsjan har betalt store summer for å bane vei for en lang rekke kultur- og sportsarrangementer i et forsøk på å fremstå bedre overfor omverdenen.

Landet har bl.a. vært vert for formel 1, European Games og Europa League-finalen i fotball. Dessuten har landet også tilrettelagt for Eurovision og har forgjeves forsøkt å bli vertskap for OL i 2016 og 2020. Senest anla Aserbajdsjan gressbaner til fire EM-fotballkamper.