Fine Art America & Wikimedia

Hvor stammer det røde korset fra?

Røde Kors ble stiftet i 1863 og har blitt spesielt kjent for sine ­sykepleiersker, som hjelper sårede soldater verden over.

Nødhjelpsorganisasjonens logo er et “omvendt” sveitsisk flagg og består av et hvitt kors på rød bunn.

Logoen er sannsynligvis laget til ære for sveitseren Jean-Henri Dunant som tok initiativet til grunnleggelsen av den humanitære organisasjonen i 1863.

Fire år tidligere hadde Dunant vært vitne til et slag mellom østerrikske og fransk-italienske soldater. Slaget ved Solferino var en svært blodig affære med cirka 6000 døde og 25.000 sårede.

Til sin forferd­else så Dunant at ingen gjorde noe for å hjelpe fiendens sårede soldat­er.

De fikk bare ligge og dø. Dunant organiserte stedets sivile til å hjelpe de sårede, uansett hvilken side de hadde kjempet på. For egne penger kjøpte han medisin, forbindinger og telt.

Etter slaget skrev sveitseren en bok om opplevelsene og reiste rundt til ledende militærfolk og politikere i hele Europa for å utbre sin idé til å sikre menneske­rettighetene i krig.

I februar 1863 nedsatte Genèves Selskap for offentlig velferd en kommisjon der bl.a. Dunant skulle videreutvikle ideen om en nøytral organisasjon som tok seg av de sårede i krig.

Året etter avslørte de logoen med det røde korset som sykepleiere og leger skulle bære i felten for å vise at de var nøytrale. 12 land, deriblant Danmark, skrev i 1864 under på konven­sjonen som bl.a. sikrer beskyttelse av sårede soldater på slagmarken.