Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

I det britiske underhuset sitter politikerne skarpt adskilt med regjeringens støttespillere til høyre og opposisjonen til venstre i lokalet.

Samfunn - Politikk

Hvor stammer inndelingen av politikk i høyre og venstre fra?

Hvorfor snakker vi om høyre- og venstrefløy i politikken?

Høyre og venstre som politiske motsetninger stammer fra 1500-tallets England. Her begynte medlemmene av underhuset å møtes i den lille kirken St. Stephens i Londons Westminster Palace. Under debattene satte tilhengere av kongens politikk seg til høyre for ordførerens stol, som sto foran alteret. Motstanderne tok plass til venstre. Benkene i kirken var vendt mot midtgangen slik at de to gruppene så rett på hverandre.

Etter utbruddet av den franske revolusjon i 1789 begynte medlemmene av nasjonalforsamlingen i Paris også å dele lokalet mellom seg. De revolusjonære tok plass til venstre, og kongens støtter satte seg til høyre. Ingen av partene var organisert som partier med navn, og ble bare kalt høyre fløy og venstre fløy i pressen.

I 1870-årene var oppdelingen blitt så vanlig i folks oppfattelse av politikk at franske partier begynte å bruke høyre og venstre i navnene sine, for eksempel det republikanske venstre, det ekstreme venstre og sentrum-høyre.

Norges eldste parti, Venstre, ble stiftet i 1884 som følge av kampen mot det gamle embetsmannsregimet. Samme år ble partiet Høyre dannet som en reaksjon på stemmerettsutvidelsen og innføringen av parlamentarismen.

Les også:

Politikere

Olof Palme: Drapsmannen forsvant i mørket

22 minutter
Politikere

Machiavelli planla Medicienes fall

25 minutter
Politikere

Pinochet splittet Chile med tortur

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul