Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor utbredt ble kommunismen?

Kommunistiske ledere ønsket en "verdensomspennende revolusjon". Hvor langt unna å nå målet var de?

Da de tyske filosofene Karl Marx og Friedrich Engels i 1848 ga ut Det kommunistiske manifest, skrev de om behovet for en verdensomspennende revolusjon.

Lenin og Stalin var blant de som tok ideen til seg, men av praktiske grunner begrenset de lenge kommunismen til sitt eget land.

I løpet av 1900-tallet oppsto flere avarter av den kommunistiske ideologien. Utbredelsen nådde toppen i 1980-årene, da rundt 1/3 av jordens befolkning – eller 1,5 milliarder mennesker – levde under hammer og sigd.

I alt har 25 land på papiret vært kommunistiske på et eller annet tidspunkt – i dag bekjenner bare Laos, Kina, Cuba, Korea og Vietnam seg til Marx' og Engels' lære.

I stedet stengte de for all kontakt og handel med ikke-kommunistiske land for blant annet å hindre kapitalistisk innflytelse.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul