Lynoversikt: Tre kuppforsøk som gikk i vasken

I juli ble Tyrkia utsatt for et mislykket kuppforsøk. Men gjennom tidene har mange andre statskupp også rent ut i sanden. Vi gir deg en rask oversikt over tre historiske kuppforsøk som heller ikke lyktes.

Hitler ble reddet av et bordbein da attentatmenn forsøkte å drepe ham i 1944. Men lokalet der eksplosjonen fant sted, ble fullstendig ødelagt.

Roma: Drapet på statsmann førte til borgerkrig

I år 44 f. Kr. ble Julius Cæsar drept med 23 knivstikk. Bak drapet sto Marcus Brutus, som sammen med sine medsammensvorne ville gjeninnføre Romas tidligere republikkstyreform og gi senatet tilbake innflytelsen som den diktatoriske Cæsar hadde tatt. Men kuppmakerne hadde undervurdert Cæsars folkelige popularitet. Romerne var rasende over drapet på lederen deres, og kuppforsøket endte i borgerkrig.

Tyskland: Attentatmenn måtte se døden i øynene

Medlemmer av den tyske hæren hadde lagt en plan som skulle ta livet av Hitler 20. juli 1944 og stoppe krigen. Men da oberst Claus von Stauffenberg plasserte en stresskoffert med en bombe like ved føttene til Hitler under en konferanse, gikk planen i vasken. En offiser flyttet nemlig mappen bak et bord med massive bordbein. Da bomben gikk av, reddet bordbeinet Hitlers liv. I stedet ble alle som var mistenkt for å ha vært involvert i attentatet, bl.a. general Rommel, arrestert og henrettet av Gestapo.

Sovjetunionen: Folket var imot kuppforsøk

Dårlig planlegging og folkelig motstand var bare noen av årsakene til at et kuppforsøk mot Sovjetunionens president, Mikhail Gorbatsjov, i 1991 slo feil. En rekke sovjetiske regjeringsmedlemmer var misfornøyd med Gorbatsjovs reformprogram, som skulle gi mer selvstyre til 15 republikker. De satte Gorbatsjov i husarrest og landet i unntakstilstand. Men folket ønsket selvstyre, og etter tre dager ble presidenten satt fri igjen. Få måneder senere ble Sovjetunionen imidlertid oppløst.