Wikimedia Commons

7 knallharde fakta om Stalin

At Stalin var en knallhard diktator er vellkjent. Men visste du at han også hadde en affære med en 13-åring? Her får du sju knallharde fakta om Sovjetunionens tidligere leder.

Skiftet navn**

Stalins virkelige navn var Josef Vissarionovitj Dsjugasjvili, men rundt 1912, da han var i begynnelsen av 30-årene, skiftet han navn til Josef Stalin. Direkte oversatt betyr Stalin – passende nok – Stålmannen.

Stalin var en kort mann**

Stalin var kanskje "laget" av stål, men en høy mann var han ikke. Han var med sine 170 cm på høyde med Winston Churchill, og 2 cm høyere enn den italienske diktatoren, Mussolini.

Stalin brukte "Photoshop"**

Stalin var utrolig forfengelig. Han hadde kopper som barn, og dette etterlot stygge arr – særlig i ansiktet. Derfor krevde han alltid at portrettene av ham ble utsatt for en spesiell behandling under fremkallingen som skulle skjule hans uperfekte hud.

Hadde affære med 13-åring**

Lidia Pereprygina møtte Stalin da hun var 13 år gammel. I 1914 sendte den russiske tsaren Stalin til Sibir i eksil på grunn av hans revolusjonære aktiviteter. På dette tidspunktet var Stalin 35 år gammel. Lidia ble gravid, men barnet var dødfødt. Hun ble gravid ennå en gang, men innen sønnen Alexander ble født i 1917, var Stalin over alle hauger.

Ble nominert til Nobels Fredspris**

I 1945 og 1948 ble Stalin nominert til Nobels Fredspris, men han vant imidlertid aldri. Begge gangene ble han nominert for sin rolle i Nazi-Tysklands kollaps. Det skal riktignok sies at han ble nominert før omfanget av krigsforbrytelsene hans ble avslørt.

Sønnen døde i Nazi-Tyskland**

Stalin var en hard mann - også hva familien angikk. Under 2. verdenskrig ble sønnen, Yakov, tatt til fange av nazistene, og siden Stalin nektet å betale den skyhøye løsesummen, ble Yakov sent i tysk fengsel, hvor han senere døde.

Frykten ble Stalins død**

Stalin døde den 5. mars 1953, i en alder av 73 år. Men dagene fram til hans død er innhyllet i stor mystikk.

Den 1. mars kommer Stalin sent hjem fra en middag, og legger seg til å sove. Neste morgen kommer han ikke ut av soverommet sitt.

Det forundrer vaktene utenfor, men de gjør ikke noe. De han nemlig fått streng beskjed om å aldri forstyrre Stalin privat, og av frykt for konsekvensene, undersøker de derfor ikke saken nærmere.

Først sent på ettermiddagen oppdager de at Stalin har fått slag. Først neste morgen dukker det opp en gruppe leger som konstanterer at Stalin har fått hjerneblødning. To dager senere dør han av det.