Alle slurpet kaffe i Wien i 1913

Året før verdenskrigen ruslet både Adolf Hitler, Lev Trotskij, Josef Stalin, Josip Tito og Frans Ferdinand rundt i Wiens gater.

Året før verdenskrigen ruslet både Adolf Hitler, Lev Trotskij, Josef Stalin, Josip Tito og Frans Ferdinand rundt i Wiens gater.

Shutterstock

I 1913 bodde fem menn som på godt og vondt kom til å prege historien bare få kilometer fra hverandre i Wien – hovedstaden i Østerrike-Ungarn.

Blant dem var 24 år gamle Adolf Hitler, som prøvde å overleve som kunstmaler. Han tjente så lite at han bodde på et hjem for fattige nær Donau.

Få kilometer unna bodde en ung rus­sisk dissident på flukt fra Russlands hem­me­li­ge politi.

Hans navn var Lev Trotskij, og han ble i 1918 leder for bol­sje­vik­enes Røde armé. I 1913 møtte Trotskij en annen po­li­tisk flyktning som bodde i Wien i en måned og er kjent under navnet Stalin.

Han ble senere Hitlers erkefiende.

Mens Trotskij og Stalin diskuterte po­li­tikk på Wiens kaffebarer har de kanskje også møtt en annen av Hitlers frem­ti­dige fiender som var i byen.

Det var kroaten Josip Tito, som un­der andre verdenskrig ledet de jugosla­viske partisanenes kamp mot Hitlers tropper og senere ble landets leder.

I sentrum av Wien kunne de fire mennene se Belvedere-pa­lasset, der erkehertug Frans Ferdinand bodde. Drapet på ham utløste første verdenskrig i 1914.

LES OGSÅ: Kafka ville dø med sin litteratur