Diktatorenes barn: Levde i tyranniets skygge

1900-tallets diktatorer var ikke bare kyniske og følelseskalde menn. De var også familiefedre. Men deres politiske liv gikk hardt ut over barna deres. Bare én fikk følge i farens fotspor.

Getty Images

Tyrannenes barn fikk aldri mulighet til å leve normale liv. Likevel elsket de aller fleste sin brutale far.

Stalin: Den røde tsar knuste barna

5 barn

Livet var hardt for alle i Sovjetunionen. I motsetning til mange andre slapp Stalins barn å sulte, men de måtte vokse opp i en verden blottet for kjærlighet, og der familie, venner og kjærester plutselig forsvant.

 • I 1941 var Jakov offiser og ble tatt til fange av tyske tropper under «Operasjon Barbarossa». Stalin sa nei til tyske tilbud om utveksling. Sønnen døde i 1943 – ifølge noen ved å kaste seg mot et strømgjerde – og først nå ytret Stalin seg anerkjennende om sønnen.
 • Vasilij ble født av Stalins andre kone. Hun begikk selvmord da gutten var elleve år. Vasilij ble da overlatt til sikkerhetsfolkene. Ingen av dem torde å si nei til Stalins sønn, og han utviklet seg til en festglad og voldelig drukkenbolt. Under 2. verdenskrig var Vasilij en komplett udugelig offiser i luftvåpenet. «Oberst Stalin fjernes fra stillingen som regimentssjef på grunn av fyll og spetakkel», befalte hans far. Da far Josef døde i 1953, kastet den nye ledelsen Vasilij i fengsel. Der ble han sittende til 1960. Etter løslatelsen drakk han seg i hjel.
 • Svetlana med fregner og rødt hår ble forgudet av Stalin. Så mye at hennes og Vasilijs følelseskalde mor fant det dypt ukommunistisk. Datteren var Stalins «kamerat Husholderske», som skrev ordrer til ham på små lapper. Han svarte «jeg adlyder» og kalte seg «den stakkars bonden J. Stalin». Men det nære forholdet tok slutt da Svetlana forelsket seg i en jødisk mann, og Stalin sendte ham i GULag. Svetlana forlot kommunismen og hoppet av til USA i 1967.

Den eneste som fikk opplevde farens kjærlighet, var datteren Svetlana. Men så begikk hun den synd å forelske seg i feil mann.

© Getty Images

Ceausescus: Barna skulle arve riket

3 barn

Ceausescus plan var at barna hans skulle regjere Romania sammen, men to av dem takket nei.

 • Ceausescu hadde planlagt at hans eldste sønn skulle være hjernen bak regimet når han selv var død. Men den evnerike forskeren Valentin nektet å ta del i diktaturet. Han var bare inter­essert i kjernefysikk, og som straff satte Ceausescu ut rykter om at sønnen var adoptert.
 • Intelligente Zoia begynte på en karriere som forsker i matematikk, og det vakte mor Elenas misunnelse. Fru Ceausescu hadde nemlig utgitt seg for å være en stor vitenskapskvinne, men det var svindel fra ende til annen. Derfor gikk moren inn for å sabotere for Zoia, og datteren vendte familien ryggen i raseri.
 • Uten Valentin og Zoia i tronfølgen hadde Ceausescu bare sin yngste sønn å gi makten videre til. Nicu var like hensynsløs som sin far, men også ute av stand til å kontrollere sin hang til fyllefester og voldtekt. Regimets fall i 1989 skånet rumenerne for å oppleve ham som leder.

Franco: Datteren var hans eneste glede

1 barn

Francisco Franco var en humørløs type, og ingenting kunne få Spanias diktator til å smile – bortsett fra datteren Carmen. Da hun ble født i 1926, ble han med egne ord «nesten sprø» av glede.

Franco forgudet Carmen livet gjennom, og hun fikk lov til å gifte seg med en mann hun selv valgte. Kjærlig- heten gikk også motsatt vei, og Carmen beholdt etternavnet da hun giftet seg. Siden Francos død i 1975 har hun og hennes barn gjort det til sin oppgave å verne om Francos ettermæle.

En trekning i munnviken var det nærmeste Franco kom et smil.

© Getty Images

Mao: Formann – ikke familiemann

10 barn

Kinas kommunistiske leder Mao hadde millioner av beundrere, men var ifølge sin lege «blottet for menneskelige følelser». Det fikk hans ulykkelige barn merke.

3 barn vokste opp på gata

Mao forlot kona Yang Kaihui i 1927. Tre år senere ble hun henrettet av nasjonaliststyret. Barna vokste opp på gata:

 • Anying kom til Moskva, kjempet for Stalin under 2. verdenskrig og ble drept av napalm-bomber i Koreakrigen.
 • Anqing var med sin bror i Sovjetunionen, men havnet senere på et mentalsykehus.
 • Anlong døde av dysenteri, bare fire år gammel.

6 barn ble overlatt til fremmede

Maos neste kone, He Zizhen, deltok i borgerkrigen mot nasjonalistene i Kina, frem til hun måtte flykte til Moskva i 1937. Mao giftet seg med en annen.

 • Jinhua ble etterlatt hos bønder og forsvant.
 • Xiao Mao (Lille Mao) led samme skjebne. He Zizhen sporet i 1952 opp en ung mann hun mente var sønnen, men partiet avviste slektskap med Mao.
 • He Zizhens andre sønn døde før han fikk navn.
 • En nyfødt datter ble overlatt til en eldre kvinne og døde navnløs etter få måneder.
 • Jiaojiao kom som fireåring til sin mor i Moskva. Mao tok henne til seg under navnet Li Min i 1947.
 • Lyova døde som baby i Moskva.

1 barn kom hjem til Mao på ferie

Den eneste kvinnen Mao ikke forlot, var Jiang Qing. Hun var fortsatt ved hans side da han døde i 1976.

Li Na og stesøsteren Li Min fikk en streng oppvekst på kommunistisk kostskole. Mao og sin mor så hun sjelden – selv ikke når hun var hjemme på ferie.

Li Na elsket sin far. Han holdt henne bare ut.

© Getty Images

Idi Amin: Afrikas mest fertile skurk

60 barn

Ingen diktator overgår Idi Amin når det gjelder antall barn. Ugandas eneveldige leder fikk 60 barn med 21 forskjellige kvinner, og flokken opplevde ham som en morsom og leken far. Amin ble drevet på flukt av opprørere og Tanzanias hær i 1979. Før det ledet han ifølge sønnen Jaffar en desperat aksjon for å redde noen av barna, som gikk på en skole som var avskåret av motstanderne.

Mussolini: Mussolinis barn var bare til pynt

6 barn

Benito Mussolini veltet seg i kvinner og hadde aldri tid til familien. Likevel elsket barna ham, og spilte lydig sine roller i fascismens propaganda.

Benito Albino var Mussolinis sønn med Ida Dalser, som han giftet seg med i 1914. Året etter giftet han seg også med sin elskerinne Rachele Guidi, og da Ida protesterte, ble hun sendt på en psykiatrisk anstalt. Albino led samme skjebne som følge av at han insisterte på å kalle Mussolini for sin far. Han døde under mystiske omstendigheter i 1942. Mussolini fikk fem barn med Rachele.

 • Edda Mussolini giftet seg med Italias utenriksminister og var en hyppig gjest i Berlin. Hun flørtet skamløst med nazitopp- ene, og etter krigen beundret hun Hitler.
 • Vittorio ble filmmaker og fikk en fot innenfor i Hollywood før han ble drevet bort etter folkelige protester. Etter 2. verdenskrig flyktet han i eksil og skrev bøker til forsvar for sin far.
 • Bruno var en dyktig pilot som fløy under Italias kriger. Men han overlevde ikke sammenstøtet med et hus i 1941. Det fikk Mussolini til å skrive en bok til ære for sønnen han knapt hadde kjent.
 • Romano var 17 år da Mussolini døde i 1945. Han ble jazz-pianist og turnerte med sitt «Romano Mussolini All Stars»-band. Først i 2004 innrømmet han sin beundring for faren.
 • Anna Maria kjempet mot polio og ble ikke vist frem i farens i propaganda. Hun tok et nytt navn etter krigen og arbeidet som radiovert frem til identiteten hennes ble avslørt.

Mussolini med sønner var forsidehelter i Time Magazine i 1935.

© Getty Images

Castro: Flyttet fra New York til Moskva

10 barn

Mini-Fidel ble fløyet inn da Castro tok makten på Cuba i 1959. Frem til da hadde sønnen på ni bodd i New York med sin mor, men nå vendte «Fidelito» hjem for å stå ved farens side under seiers­paraden gjennom Havana.

Castro var imidlertid sparsom med farskjærligheten. I stedet sørget han for å skaffe ham en utdannelse som kjernefysiker hos vennene i Moskva og deretter en høy vitenskapelig stilling på Cuba.

I 1992 ble Fidelito plutselig sparket etter beskyldninger om inkompetanse. Observatører mener at sønnen hadde utnyttet sitt navn for mye etter farens smak. Da Castro i 2008 trakk seg tilbake, ble han erstattet av sin yngre bror Raúl.

Khomeini: Skjegget var den eneste arven

7 barn

Khomeini junior sto alltid ved farens side under Irans mektige ayatollahs opptredener. I likhet med sin far var sønnen Ahmad sjiittisk rettslærd, og klippet skjegget på akkurat samme måte.

I tiden opp til Khomeinis død i 1989 hadde Ahmad stor innflytelse, fordi alle henvendelser til Irans svekkede leder gikk gjennom ham. Men sønnen fikk aldri formell makt. Khomeini ville ikke ha familien besudlet med politikk, og i stedet måtte Ahmad bli ved farens side permanent. Han fikk senere stillingen som direktør ved Khomeinis mausoleum i Teheran.

Ahmad Khomeini sto alltid et skritt bak sin far når Irans mektige ayatollah viste seg for offentligheten.

© Corbis/All Over & Getty Images

Saddam Hussein: Sønnen ble ondere enn sin far

5 børn

Uday Hussein var fryktet av alle som en uberegnelig galning med hang til ekstreme påfunn. Som Saddams eldste sønn sto han over loven og risikerte ingen straff.

Han kjørte i en lyserød Rolls-Royce, holdt store kattedyr i sin private dyrehage og hadde ingen skrupler med å pine andre – enten det var fanger i torturkammeret eller voldtektsofre i sengen sin. Kvinnene ble bortført på gata – eller i noen tilfeller fra sine egne bryllupsfester.

Ryktet som voldsmann passet Uday bra, og han tok tilnavnet «Ulven». Men i 1988 gikk han for langt da han drepte farens tjener under en fest. Saddam sendte ham i fengsel en kort periode.

Uday ble invalidisert under et attentatforsøk i 1996. Han vant delvis førligheten tilbake, men Saddam utropte likevel Udays yngre bror Qusay til sin offisielle etterfølger. I 2003 invaderte USA Irak, og de to brødrene omkom sammen i kamp da amerikanske soldater fant skjulestedet deres.

Uday var i en periode sjef for Saddams hemmelige politi.

© Getty Images

Kim Il-Sung: Sønnen holdt Kims minne i live

6 barn

Kim Il-Sung lyktes der alle andre despoter har feilet. Som den eneste greide han å skape et kommunistisk dynasti som har overlevd to tronskifter.

 • Kim Jong-Il var smartere enn sine brødre, og han forsto å skjule maktambisjonene under et tykt dekke av ydmykhet overfor faren. Det ble belønnet av Kim Il-Sung, som i 1974 gjorde ham til sin offisielle etterfølger. 20 år senere kunne Kim Jong-Il omsider innta tronen i rollen som «Den kjære leder». Som ny tronfølger vurderte Kim sin eldste sønn, Jong-Nam. Men han skapte skandale da han prøvde å komme inn i Disneyland i Tokyo på falskt pass i 2001.
 • Kim Jong-Un fikk tronen fordi han var like hard som sin far og farfar. Det beviste han da han ifølge enkelte kilder sto bak senkingen av et sørkoreansk krigsskip i 2010. Like etter innsettelsen i 2012 fikk Kim Jong-Un henrettet sin mektige onkel og hele familien hans.

Da Kim Jong-Il ble født, ble vinter angivelig til vår.

© AKG Images