Wikipedia
Eleanor Roosevelt Franklin Roosevelt

Franklin D. Roosevelts ekteskap var en ren fasade

Franklin D. Roosevelt var ikke bare elsket av den amerikanske befolkningen, som gjenvalgte ham som president hele fire ganger. Atskillige kvinner frekventerte presidentens private gemakker, og en av affærene varte helt til hans død i 1945.

Demokraten Franklin D. Roosevelt er en av de mest populære presidentene i USAs historie. Han er den eneste presidenten som har blitt valgt til embetet hele fire ganger: Ved presidentvalget i USA i 1932, 1936, 1940 og 1944.

Franklin D. Roosevelts ga republikanerne en slik frykt for populære demokratiske folkeforførere at de fikk gjennomført en forfatningsendring i 1951. Etter dette kunne samme person bare velges for to presidentperioder.

Men det var ikke bare hos velgerne at Franklin D. Roosevelt vakte beundring. Han var også ytterst populær blant kvinnene. Det betydde at hans kone Eleanor Roosevelt langt fra var den eneste kvinnen han delte soverom med.

President Roosevelt (1882-1945) og kronprinsesse Märtha (1901-1954) sto hverandre nært under 2. verdenskrig.

© U.S. Government / Wikimedia Commons

Hadde Roosevelt og prinsesse Märtha et forhold?

Franklin D. Roosevelt i livslang affære med sekretær

Eleanor Roosevelt oppdaget den første affæren i 1917, da hun fant en rekke lidenskapelige kjærlighetsbrev i sin manns koffert. Avsenderen av brevene var Eleanor Roosevelts personlige sekretær, Lucy Mercer.

Eleanor Roosevelt ga ektemannen muligheten for å la seg bli skilt, men Franklin D. Roosevelts mor, millionæren Sara Roosevelt, forhindret at det ble noe av bruddet.

Hvis Franklin forlot Eleanor, ville det føre til at hele familien ble offentlig ydmyket, mente moren, som truet med å skrive sønnen ut av sitt testament hvis han forlot sin kone.

Franklin D. Roosevelt var kjent som en "mammagutt" som aldri motsa sin mor, og derfor ble skilsmissen fort parkert.

Men hvis Franklin og Eleanor skulle fortsette å være gift, måtte den kommende presidenten etterleve to ufravikelige krav som hans kone fremsatte: Han skulle bryte forholdet med Lucy Mercer, og Eleanor og Franklin skulle heretter sove på hvert sitt soverom.

Det siste ønsket ble oppfylt, men Franklin D. Roosevelt fortsatte kontakten med Lucy Mercer i det skjulte helt frem til sin død i 1945.

Lucy Mercer

Lucy Mercer ble tilsatt som Eleanor Roosevelts personlige sekretær vinteren 1913. Kort etter innledet hun en affære med Franklin D. Roosevelt som varte helt frem til presidentens død i 1945.

© Wikimedia Commons

Ifølge ryktene innledet demokraten også affærer med sine egne sekretærer, Marguerite "Missy" LeHand og journalisten Dorothy Schiff, der sistnevnte senere påsto at hennes egen mann ikke hadde problemer med hennes forhold til Franklin D. Roosevelt.

Når presidenten opptrådte offentlig, sto Eleanor fast ved hans side, men i virkeligheten levde de to altså i et platonisk forhold gjennom det meste av Franklin D. Roosevelts politiske karriere.

Presidentfruen var forelsket i en anden kvinne

Eleanors privatliv var likevel ikke helt kjærlighetsløst. Kort etter at hennes mann ble valgt som USAs president i 1932 innledet hun en affære med en annen kvinne – storrøykeren og bourbon-drikkeren Lorena Hickok, journalist i Associated Press og bedre kjent som Hick.

De to kvinnene skrev over 3000 brev til hverandre fra 1932 og frem til Eleanor Roosevelts død i 1962. Privat kalte de to kvinnene hverandre for "elskede", "skatt" og sa "je t’aime" ("jeg elsker deg" på fransk, red.).

I et brev datert mars 1933 - et år etter at Eleanors ektemann ble innsatt som USAs president første gang - skriver hun til Hicks: "Jeg har tenkt på deg hele dagen... Å, jeg lengter etter å holde deg og holde deg tett inntil kroppen."

Eleanor Roosevelt (nummer to fra venstre) og Lorena Hickok (ytterst til høyre) anno 1933.

© Wikimedia Commons

Franklin D. Roosevelt bodde med Eleanors elskerinne

Franklin D. Roosevelt visste godt at hans kone hadde en lesbisk affære, og det i en slik grad at Hick på et tidspunkt fikk sitt eget rom i Det hvite hus så hun kunne være nærmere Eleanor.

Presidentens eget forhold til Lucy Mercer forble i det skjulte resten av hans liv. De to møttes ofte i Franklins private gemakker i boligen Little White House når Eleanor var ute av huset.

Politisk utrettet Franklin D. Roosevelt mer enn de fleste. Han sparket i gang den amerikanske økonomien etter depresjonen i 1929 og styrte nasjonen trygt gjennom 2. verdenskrig.

Krigens slutt fikk han ikke oppleve. Knapt en måned før Det tredje rike bukket fullstendig under den 8. mai 1945 døde Franklin D. Roosevelt av en hjerneblødning i sin privatbolig Little White House i Warm Springs i Georgia.

Eleanor Roosevelt sto ikke ved hans side. Det gjorde hans livs sanne store kjærlighet, Lucy Mercer.