Vladimir Putin

Hva gjorde Putin i Sovjetunionen?

Som liten gutt drømte Vladimir Putin om å bli spion og tjene fedrelandet Sovjetunionen. Guttedrømmen gikk i oppfyllelse i 1975, da han ble tatt opp i KGBs rekker.

Som liten gutt drømte Vladimir Putin om å bli spion og tjene fedrelandet Sovjetunionen. Guttedrømmen gikk i oppfyllelse i 1975, da han ble tatt opp i KGBs rekker.

www.kremlin.ru

Vladimir Putin slo inn på en karriere i russisk toppolitikk i 1999 og har siden vært både statsminister og president i flere omganger. Før Putin trådte inn i maktens korridorer, hadde han i en lang årrekke arbeidet for Sovjetunionens hemmelige statspoliti, KGB.

Vladimir Putin

Vladimir Putin snakket flytende tysk og ble derfor sendt på hemmelig oppdrag i Øst-Tyskland.

© www.kremlin.ru

Ifølge Putin selv oppsto interessen for spionasje da han var gutt. Det var derfor opplagt for ham å søke seg inn på en KGB-skole da han avsluttet jusstudiene sine i 1975. Etter en grundig opplæring arbeidet Putin med kontraspionasje, og han ble senere overført til KGBs gren med spesiale i spionasje i utlandet. Målet var å pleie sovjetiske interesser og innhente politiske, tekniske og vitenskapelige etterretninger.

Turen gikk til Øst-Tyskland

Fra 1985 til 1990 var Putin utstasjonert i Dresden i Øst-Tyskland, hvor han gikk under dekke som tolk. Hva Putin foretok seg i Øst-Tyskland, er omdiskutert. Ifølge noen kilder overvåket han bare mediene og samlet inn presseklipp. Ifølge andre kilder rekrutterte han tyske spioner for KBG – og enkelte mener til og med at han samarbeidet med terrorgruppen Rote Armee Fraktion.

Russisk spionfilm

Putin elsket spionserien Skjoldet og sverdet, hvor en sovjetisk spion infiltrerer Nazi-Tyskland.

© SPUTNIK/Alamy Stock Photo

Spionfilm drev Putin i armene på KGB

Vladimir Putins interesse for spionasje begynte allerede i gutteårene, da han med stor iver slukte filmserien Skjoldet og sverdet (1968). Filmene handlet om en sovjetisk spion som under 2. verdenskrig infiltrerer Nazi-Tyskland.

Serien fikk en hel generasjon gutter til å drømme om en karriere som spion og skaffet unge rekrutter til KGB. Blant dem var Putin, som i 1975 ble tatt opp på en KGB-skole i Leningrad. Ifølge Putin var han spesielt fascinert av at “én etterretningsoffiser kan avgjøre skjebnen til tusener”.

Under alle omstendigheter forlot Putin KGB i 1991, da Sovjetunionen falt. I årene etterpå var han ansatt som rådgiver for St. Petersburgs borgermester, før han ble rekruttert til president Boris Jeltsins stab. Her arbeidet han seg langsomt opp i gradene, og da Jeltsin trådte tilbake i 1999, overtok Putin makten.