The Presidential Administration of Ukraine
Volodymyr Zelenskyj

Hvordan ble Volodymyr Zelenskyj president i Ukraina?

Volodymyr Zelenskyj gikk fra å spille Ukrainas president i en tv-serie til å bli valgt til posten i virkeligheten – og knappe tre år inne i hans embetsperiode ble Ukraina invadert av Russland.

Alles øyne var rettet mot 44 år gamle Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas president, da han talte på den årlige sikkerhetskonferansen i München 19. februar 2022.

Foran ca. 30 statsoverhoder og 100 ministre advarte Zelenskyj om en russisk invasjon av Ukraina. Han hadde nettopp besøkt en barnehage som var truffet av en russisk rakett, sa han.

«Når et bombekrater dukker opp på en lekeplass, vil barna spørre: ‘Har verden glemt feiltakelsene fra 1900-tallet?’ Deres likegyldighet vil gjøre dere til medskyldige», advarte Zelenskyj.

«Vi legger ikke ned våpnene. Vi vil forsvare landet vårt, fordi våpnene våre er sannheten.» Volodymyr Zelenskyj.

Spilte president på tv

Få dager etter talen gikk russiske styrker inn i Ukraina. Under invasjonen markerte presidenten seg raskt som en samlende leder for det ukrainske folket på grunn av sin ukuelige motstand mot Putin.

Det lå ellers ikke i kortene at Zelenskyj en dag skulle lede Ukraina gjennom en krig. Etter å ha fullført en jussgrad i 1997 dannet han komedietruppen Kvartal 95, som opptrådte i de tidligere sovjetrepublikkene og produserte tv-show.

I 2015 sikret komedietalentet Zelenskyj seg en hovedrolle i den enormt populære tv-serien «Folkets tjener». Her spilte han pussig nok en lærer som ved en tilfeldighet blir president i Ukraina da en video av hans kritikk av politikernes korrupsjon går viralt.

Volodymyr Zelenskyj

USA tilbød å hjelpe Zelenskyj ut av landet da Putins styrker innledet invasjonen, men den ukrainske presidenten avslo tilbudet.

© The Presidential Administration of Ukraine

Tv-serie ble til virkelighet

I 2018 etablerte teamet bak tv-serien et parti med Zelenskyj som frontfigur og presidentkandidat. Ifølge Zelenskyj valgte han å gå inn i politikken for å «bringe profesjonelle, anstendige mennesker til makten».

Etter noen måneder med nettkampanje vant Zelenskyj presidentvalget i 2019 med hele 73,2 prosent av stemmene.

Les også: Ukrainsk og russisk – hva er forskjellen?

Siden den gang har Zelenskyj ledet landet sitt gjennom covid-19, og etter den russiske invasjonen gjorde han det klart gjennom videoer på sosiale medier at Ukraina ville kjempe mot fienden.

«Vi legger ikke ned våpnene. Vi ønsker å forsvare landet vårt fordi våpnene våre er sannheten», proklamerte Zelenskyj i en av sine mange virale videoer.