Richard Sears in the John F. Kennedy Presidential Library and Museum via Wikimedia Commons

Kennedy-familien: Veien til Det hvite hus

I 1961 tas den 43-årige John F. Kennedy i ed som USAs president. I løpet av bare fire generasjoner har Kennedy-familien gjennom svette, slit og spekulasjon jobbet seg opp fra å være fattige immigranter til en av de rikeste familiene i USA.

Patrick Kennedy forlater et lutfattig Irland

  1. april 1849 ankommer Patrick Kennedy Boston etter en flere uker lang seilas. Han er i midten av 20-årene og har emigrert fra Irland, der potetpesten har skapt sult og fattigdom.

Begge foreldrene er døde, og storebroren hans har overtatt familiens gård i Irland. Patrick har ikke så mye penger i lommen, men en venn skaffer ham jobb som tønnemaker.

Kennedy-familien tjener stort på sprit

Etter ni år i Amerika tar koleraen livet av Patrick Kennedy. Han etterlater seg kone og fire barn. Patrick Kennedy er den eneste sønnen, og han er både hardtarbeidende og ambisiøs.

I en alder av 14 år får han jobb på havna i Boston, og selv om lønnen er beskjeden, legger han seg opp penger og investerer i en bar. Etter hvert kjøper han flere barer og begynner også å importere whisky. Før han runder 30 er han en av byens ledende spritforhandlere.

Patrick J. Kennedy har et godt omdømme i Bostons irske immigrantmiljø. Han hjelper gjerne mindre privilegerte med litt penger eller gode råd.

I 1884 benytter han populariteten sin til å skape seg en politisk karriere for det demokratiske partiet. Først får han sete i Representantenes hus, senere blir han senator for staten Massachusetts.

Joseph P. Kennedy blir styrtrik på spekulasjon

Joseph P. Kennedy kommer til verden som tredje generasjon av Kennedy-familien i USA.

Han har arvet farens forretningssans, og etter studier på Harvard-universitetet tjener han seg søkkrik på blant annet aksje- og eiendomsspekulasjon, i tillegg til oppkjøp og fusjonering av filmselskaper og kinokjeder.

Da magasinet Fortune i 1957 offentliggjør en liste over de rikeste personene i USA, er Joseph P. Kennedy blant de 20 på toppen. Formuen hans blir anslått til 200-400 millioner dollar.

Det tilsvarer mellom halv-annen og tre milliarder dollar i dag – mer enn nok til å føre en hel presidentvalgkamp hvis det en dag skulle bli aktuelt.

JFKs far var blant USAs 20 rikeste menn.

Kennedy-familien teller ni barn og en affære

To av Bostons mest fremtredende irsk-katolske familier blir forent da Joseph P. Kennedy gifter seg med Rose Fitzgerald i 1914. Hun er datter av Bostons borgermester, demokraten John F. Fitzgerald.

Joseph og Rose får ni barn. Det ene døpes John Fitzgerald Kennedy. JFKs far lever et slags dobbeltliv. Ved siden av familien har han et langvarig og offentlig kjent forhold til den feterte stumfilm­­­stjernen Gloria Swanson.

Et svart og uheldig tiår for Kennedy-familien

Ulykkene står i kø for Kennedy-familien i 1940-årene. I 1941 utsettes John F. Kennedys lillesøster Rosemary for lobotomi.

Inngrepet skal dempe de voldsomme humørsvingningene hennes, men i stedet gjør det henne invalid for resten av livet. Hun kan ikke engang styre sin egen vannlating.

I 1944 omkommer storebroren Joseph, som er bombepilot, under et livsfarlig oppdrag han har meldt seg frivillig til. Og i 1948 blir søsken-flokken ytterligere redusert da Kathleen Kennedy omkommer i en flyulykke i Frankrike, 28 år gammel.

John F. Kennedy går inn i politikken

Opprinnelig var den falne storebroren Joseph P. Kennedy utpekt til å være familiens politiske fanebærer. Men med hans død skyves forventningene over på JFK, som begynner på ferden mot Det hvite hus.

I 1946 velges han inn i Representantenes hus og i 1952 i Senatet. Ved presidentvalget i 1960 beseirer han den republikanske kandidaten, Richard Nixon.

JFK er den hittil yngste som er valgt til president. Verden får sjokk da han blir drept i et attentat etter knapt tre år i embetet.

JFK høstet stor respekt for sin håndtering av Cubakrisen i 1962, da verden sto på randen av atomkrig. Men USAs «hauker» kritiserte ham for å være svak.

© Polfoto/Corbis