Alamy/Imageselect

Konspirasjonsteori: Hvem drepte John F. Kennedy?

Sto visepresidenten, cubanerne eller russerne bak attentatet på president Kennedy? Hadde Lee Harvey Oswald i det hele tatt noe å gjøre med drapet? HISTORIE ser på elleve teorier om hva som virkelig skjedde 22. november 1963 i Dallas.

Ruten ble gjort «skuddvennlig»

Teori: Kvelden før Kennedy kom til Dallas, endret komplottmakere på ruten slik at snikskytteren Lee Harvey Oswald skulle komme på skuddhold av presidenten.

Fakta: Teorien bygger på et kartutsnitt av ruten som ble trykket i The Dallas Morning News. På kartet svinger ikke Kennedys kortesje inn på Dealey Plaza, slik den i virkeligheten gjorde, men fortsetter langs Main Street opp på motorveien.

Men kartet i avisen var feil. På grunn av betongsperrer på Main Street ville ikke Kennedys bilfølge kommet seg opp på motorveien dersom bilene hadde fortsatt rett fram.

Det var bare tegningen avisen hadde fått feil. I artikkelen om presidentbesøket skrev avisa helt riktig at kortesjen ville svinge av ved Dealey Plaza. Den konkurrerende avisa Dallas Times Herald beskriver også riktig rute både i ord og på et kart.

Paraply lammet Kennedy

Teori: Den svartkledde mannen med paraplyen var en del av komplottet og skjøt en giftpil i halsen på president Kennedy fra den spesialkonstruerte paraplyen.

Fakta: Mannen med paraplyen ble identifisert i 1978, etter at granskningskommisjonen United States House Select Committee on Assassinations hadde etterlyst ham.

Louie Steven Witt, som han het, forklarte kommisjonen at paraplyen ikke hadde noe med attentatet å gjøre. Den var ment som en taus protest mot presidentens far, Joseph P. Kennedy, som hadde vært amerikansk ambassadør i Storbritannia og støttet statsminister Neville Chamberlains ettergivende politikk overfor Nazi-Tyskland.

Chamberlain var kjent for å ha en svart paraply med seg overalt, og den ble derfor regnet som hans symbol. Witt omtalte senere demonstrasjonen mot presidenten som «en dårlig vits».

Paraplymannen kan bare ses på noen få uklare bilder.

© 2oceansvibe.com

Den magiske kulen spøker

Teori: En enkelt kule kunne umulig treffe både Kennedy og Connally i bilen. Konspirasjonsteoretikere mener det falt to skudd – eller så var det noe de hånlig kaller en «magisk kule».

Fakta: Hele teorien om at én kule umulig kan ha truffet de to mennene, er basert på en feilaktig skisse. I virkeligheten satt Kennedy litt høyere enn Connally og lett tilsidelent. Dermed kunne kulen passere rett gjennom begge. Det krevde verken to skyttere eller en «magisk kule». Denne forklaringen har blitt etterprøvd av flere uavhengige etterforskere, blant annet TV-kanalen Discovery Channel, som gjennomførte en rekonstruksjon i 2007.

Kennedy drept i kryssild

Teori: Abraham Zapruders 8-mm-film viser at president Kennedy slenges bakover i setet med voldsom kraft – et tydelig bevis på at han ble truffet forfra, og at fire eller flere skyttere deltok i attentatet.

Fakta: Alle fysiske bevis peker på at det bare var én gjerningsmann, Lee Harvey Oswald. Kennedys skuddsår stammer bare fra en enkelt gjerningsmann.

Teorien om at det var flere skyttere bygger først og fremst på utydelige sekvenser i Zapruder-filmen og absurde detaljer som hakk i fortauet, som i konspirasjonsteoretikernes øyne stammer fra en kule som bommet på Kennedy. I realiteten viser Zapruder-filmen at det går flere sekunder mellom skuddene mot Kennedy.

Det stemmer ikke med teoriene om flere skyttere som koordinerer innsatsen. En annet moment som svekker kryssildteorien er det faktum at fire menn med geværer neppe ville ha kunnet skjult seg på den åpne plassen.

Presidentflyet Air Force One på flyplassen i Dallas, fotografert samme dag som Kennedy ble skutt.

© Dallas Times Herald

CIA fikk Kennedy drept

Teori: USAs etterretningstjeneste CIA ville bli kvitt Kennedy og hyret Oswald til å gjøre grovarbeidet.

Fakta: Ingen kilder peker mot CIA-folk som bakmenn for attentatet, men konspirasjonsteorien kan heller ikke motbevises. I løpet av 1950-årene hadde CIA vokst seg stort og mektig. Etterretningsorganets enerådige direktør, Allen W. Dulles, lot nærmest CIA føre en selvstendig utenrikspolitikk med kupp og attentat mot statsledere som midler.

Kennedy, som var lei av CIAs sololøp, prøvde å begrense tjenestens rolle.

Sannheten kommer muligens for en dag når CIA frigir aktuelle dokumenter i overensstemmelse med den såkalte President John F. Kennedy Assassination Records Collection-loven fra 1992, som påbyr National Archives and Records Administration (NARA) å samle alle arkivmaterialer som har med Kennedy-drapet å gjøre. Det skjer i 2017.

Visepresidenten fikk presidenten skutt

Teori: Kennedy hadde planer om å vrake Lyndon B. Johnson som vise- president etter valget i 1964. Det fikk begeret til å flyte over for den ambisiøse Johnson.

Fakta: Madeleine Duncan Brown, som hevdet at hun hadde vært Lyndon B. Johnsons elskerinne i 20 år – fra 1948 til 1969 – fortalte i 1982 at visepresidenten sto bak attentatet på presidenten.

Ifølge Brown var hun på en prominent fest sammen med visepresident Johnson kvelden før attentatet. Blant festdeltakerne var også J. Edgar Hoover og Nixon, og i løpet av kvelden skulle Johnson ha hvisket til henne at «etter i morgen skal Kennedy- ene aldri få ydmyke meg igjen. Det er ikke en trussel. Det er et løfte».

Browns historie har i ettertid blitt plukket fra hverandre av historikere og journalister. Blant annet var verken Johnson, Hoover eller Nixon til stede på festen Madeleine Brown refererer til.

To timer etter drapet tas Lyndon B. Johnson i ed som USAs president.

© AP/Polfoto

Cubanere hevnet seg

Teori: Eksil-cubanere ga Kennedy skylda for at invasjonen av Grisebukta – et amerikansk kuppforsøk på Cuba – slo feil.

Fakta: Ryktene om at noen eksil-cubanere hadde hyret Lee Harvey Oswald som attentatmann, er blant de mest seiglivede konspirasjonsteoriene om drapet på Kennedy.

Granskningskommisjonen, The House Select Committee on Assassinations, som Kongressen hadde nedsatt til å granske drapene på både Kennedy og Martin Luther King, undersøkte muligheten for en forbindelse mellom Kennedy-drapet og høyreorienterte eksil-cubanere, uten å finne noen avgjørende bevis.

Mafiabosser ga ordren

Teori: «Carlos rotet det til. Det var ikke John som skulle tas, det var Bobby». Ordene skal ha blitt uttalt av mafialederen Santo Trafficante på dødsleiet til mafiadvokaten Frank Ragano.

Fakta: Carlos med etternavnet Marcello var mafiaboss i New Orleans. Marcello og Trafficante bar angivelig nag til Kennedyene, fordi Robert (Bobby) Kennedy som justisminister slo hardt ned på mafiaen.

Opphavsmannen til teorien er Charles N. Shaffer jr., som i sin tid arbeidet for Warren-kommisjonen, som sto for den offisielle granskningen av attentatet på Kennedy.

Men ingen som senere har gått teorien etter i sømmene, har funnet en snev av bevis eller fått bekreftet at det fantes noen forbindelse mellom mafiaen og Lee Harvey Oswald.

Oswald var russernes mann

Teori: Kennedy var en torn i øyet på Sovjet, som ryddet ham av veien.

Fakta: Få måneder inne i JFKs presidentperiode forsøkte amerikanerne å invadere Sovjetunionens nære allierte Cuba.

Året etter brakte Cubakrisen verden på randen av en atomkrig. Likevel avviser historikere denne konspirasjonsteorien. For et presidentdrap er det samme som en åpen krigserklæring og kunne ha ført til en totalutslettende atomkrig.

Og da Oswald i tillegg hadde vært bosatt i Russland og var gift med en russisk kvinne, ville det vært altfor risikabelt å hyre ham til å skyte Kennedy.

Kennedys lik ble «fikset»

Teori: Kirurger påførte Kennedy et skuddsår i nakken for å kunne hevde at skuddene falt bakfra. Det skulle gi Oswald skylden.

Fakta: Ifølge teorien ble Kennedys lik tatt opp av kisten under flyturen til Washing­ton (D.C.). Her kunne den tomme kisten bæres ut av flyet foran TV-kameraene, mens liket ble smuglet ut bakdøren på flyet til et sykehus der kirurgene skapte «falske sår» før obduksjonen.

Men teorien holder ikke vann, for etter landingen sto Air Force One badet i lys, slik at tilskuerne hadde full oversikt over både for- og baksiden av flyet. Dessuten tillot ikke tidsplanen operative inngrep før obduksjonen.

Et bilde av Kennedy på obduksjonsbordet, der man kan ane at høyre side av hodet er skutt bort.

© Getty Images

Kennedy døde ikke,...

...men ble alvorlig såret og innlagt på et hemmelig privat pleiehjem. Alt sammen var finansiert og organisert av den søkkrike skipsrederen Aristoteles Onassis.

Teori: Takket være dyktige kirurger overlevde Kennedy attentatet.

Fakta: Ifølge konspirasjonsteoretikere døde ikke Kennedy da han ble skutt, men han fikk en alvorlig hjerneskade og måtte derfor skjermes fra offentligheten på en øy som var eid av den greske milliardæren Aristoteles Onassis.

Teorien tilbakevises enkelt av bilder fra obduksjonen av John F. Kennedy. Bildene viser svært tydelig at hele høyre side av presidentens hjerne ble skutt bort under attentatet.

For legene på Parkland-sykehuset i Dallas, dit Kennedy ble fraktet etter attentatet, var det derfor ingen tvil om at presidenten umulig kunne ha overlevd de omfattende skadene.