Stalins brutalitet skyldtes hjernesykdom

Hittil hemmeligholdte notater skrevet av Stalins lege avslører at diktatoren led av åreforkalkning i hjernen. Sykdommen kan forklare Stalins paranoide atferd.

En åreforkalkning i hjernen var årsaken til at Sovjetunionens diktator Josef Stalin med årene ble stadig mer paranoid og brutal. Det mente en av legene – Aleksandr Myasnikov – som hadde tilsyn med Stalin i hans siste timer, og som var med på å obdusere diktatorens lik.

Obduksjonen avslørte at Stalin i en årrekke hadde lidd av en stadig verre åreforkalkning av arteriene i hjernen. Ifølge Myasnikov var det sannsynlig at sykdommen førte til en forverring av Stalins allerede dårlige sider:

«Landet ble kort sagt ledet av en syk mann», konkluderte legen i dagboken. Deler av denne boken har nylig stått på trykk i den russiske avisen Moskovskij Komsomolet.

Stalin døde 5. mars 1953 etter en massiv hjerneblødning. De siste 15 årene han ledet landet var preget av brutale deportasjoner av hele befolkningsgrupper og Stalins frykt for sammensvergelser.

Etter Aleksandr Myasnikovs død ble dagboken hans beslaglagt av KGB, og først nylig fant legens familie dagboken i statsarkivene.

I 1940 ga Stalin ordre om å likvidere rundt 4000 polske offiserer i Katynskogen. I hjemlandet fikk han millioner deportert eller henrettet­ av frykt for sammensvergelser og opprør.

Utdrag fra Myasnikovs dagbok

«Jeg mener at Stalins grusomhet­ og mistenksomhet, hans frykt for fiender såvel som hans ekstreme stahet i høy grad skyldtes­ åreforkalkningen i hjernearteriene. Landet ble kort sagt ledet av en syk mann».

«Stalin er sannsynligvis ikke lenger i stand til å skille mellom godt og vondt, sunt og farlig, tillatelig­ og utillatelig, venn og fiende».

«Sykdommen forsterker karaktertrekk. Det gjør at en sint person blir ond og en lettere mistenksom person blir paranoid».