Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Samfunn - Politikere

Stalins brutalitet skyldtes hjernesykdom

Hittil hemmeligholdte notater skrevet av Stalins lege avslører at diktatoren led av åreforkalkning i hjernen. Sykdommen kan forklare Stalins paranoide atferd.

En åreforkalkning i hjernen var årsaken til at Sovjetunionens diktator Josef Stalin med årene ble stadig mer paranoid og brutal. Det mente en av legene – Aleksandr Myasnikov – som hadde tilsyn med Stalin i hans siste timer, og som var med på å obdusere diktatorens lik.

Obduksjonen avslørte at Stalin i en årrekke hadde lidd av en stadig verre åreforkalkning av arteriene i hjernen. Ifølge Myasnikov var det sannsynlig at sykdommen førte til en forverring av Stalins allerede dårlige sider:

«Landet ble kort sagt ledet av en syk mann», konkluderte legen i dagboken. Deler av denne boken har nylig stått på trykk i den russiske avisen Moskovskij Komsomolet.

Stalin døde 5. mars 1953 etter en massiv hjerneblødning. De siste 15 årene han ledet landet var preget av brutale deportasjoner av hele befolkningsgrupper og Stalins frykt for sammensvergelser.

Etter Aleksandr Myasnikovs død ble dagboken hans beslaglagt av KGB, og først nylig fant legens familie dagboken i statsarkivene.

I 1940 ga Stalin ordre om å likvidere rundt 4000 polske offiserer i Katynskogen. I hjemlandet fikk han millioner deportert eller henrettet­ av frykt for sammensvergelser og opprør.

Utdrag fra Myasnikovs dagbok

«Jeg mener at Stalins grusomhet­ og mistenksomhet, hans frykt for fiender såvel som hans ekstreme stahet i høy grad skyldtes­ åreforkalkningen i hjernearteriene. Landet ble kort sagt ledet av en syk mann».

«Stalin er sannsynligvis ikke lenger i stand til å skille mellom godt og vondt, sunt og farlig, tillatelig­ og utillatelig, venn og fiende».

«Sykdommen forsterker karaktertrekk. Det gjør at en sint person blir ond og en lettere mistenksom person blir paranoid».

Les også:

Politikere

Galleri: Gjett hvilken diktator

3 minutter
Politikere

Stalin myrdet Lenin

2 minutter
Kjente krigspersonligheter

Josef Stalin - en tyrann blir til

16 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul