2. Overmot og trusler i romerske pengepunger
Grekerne var lenge tilbakeholdne med å prege levende ledere på myntene sine. De fryktet at gudene kom til å straffe dem for overmotet.
Det gjorde ikke Julius Cæsar, Romerrikets første keiser. I år 44 f.Kr. fikk Cæsar laget en mynt med et portrett av seg selv på og ordene “dict perpetvo” – diktator for alltid.
Det burde han kanskje ikke ha gjort, for samme år ble han myrdet av en gruppe høytstående romere. En av de mest fremtredende deltakerne i attentatet var Cæsars venn Marcus Junius Brutus.
I det politiske kaoset som oppsto etter diktatorens død, utstedte Brutus en mynt med sitt eget portrett på forsiden og to kniver på baksiden.
Dermed ble alle hans eksisterende og kommende fiender minnet om hva de risikerte dersom de kom på kant med ham.
3. Rosen var et maktsymbol
Englands dronning Elisabet 1. (1533-1603) måtte kjempe lenge for tronen etter at hun ble kronet i 1559.
Ikke bare var hun kvinne og derfor langt ifra selvskreven til tronen. Mange tvilte også på om foreldrenes ekteskap egentlig var gyldig.
I manges øyne var hun et uekte barn, og store deler av hoffet og adelen var imot henne. Dronningen var avhengig av folkets støtte.
Kort tid etter kroningen iverksatte Elisabet en stor myntreform. Gamle mynter ble erstattet av nye med den unge dronningens ansikt. For å understreke retten til tronen ble portrettet supplert med kongefamiliens symbol – en rose.
Med den ambisiøse og kostbare mynt-reformen fikk hun gjort det klart for hele befolkningen at hun og ingen andre satt ved makten. Dessuten sørget reformen for at portrettene av forgjengerne kom ut av sirkulasjon.
4. Gud kjempet for kong Fredrik og København
Vinteren 1659 var hele Danmark okkupert av den svenske hæren. Eneste unntaket var hovedstaden, København, som var under beleiring. 11. februar stormet 10 000 svenske soldater byen og led et knusende nederlag.
For å forevige denne overraskende seieren utstedte Danmarks kong Fredrik 3. en myntserie. På forsiden hadde de kongens merke. På baksiden strekker en hånd seg etter Danmarks krone, og ut av en sky kommer rettferdighetens sverd ført av Gud og hugger hånden av svensken.
Ingen var i tvil om bildets betydning, for datoen for angrepet ble også preget på mynten. Motivet er omkranset av innskriften “soli deo gloria” – “Gud alene æren”.
Formålet med mynten var dels å styrke de nasjonale følelsene etter en krig som nesten hadde ført til total utslettelse av landet. Dels ønsket kong Fredrik å styrke sin egen popularitet med tanke på å få eneveldig makt.
Kongen hadde allerede heltestatus blant Københavns innbyggere, fordi han hadde nektet å forlate den beleirede byen for å redde seg selv.
Mynten minnet alle landets borgere om dette, selv om Fredrik 3. var beskjeden nok til å gi Gud æren.
5. Flygeblader liknet pengesedler
Propagandabudskap trykt på penger har ikke bare blitt benyttet av makthaverne,
men også mot dem.
Under 2. verdenskrig brukte de alliertes luftvåpen flygeblader for å demoralisere de tyske soldatene. Ettersom mange millioner flygeblader dalte ned over tyskerne, måtte det noe spesielt til for å få dem til å plukke opp sedlene.
Og svært få mennesker lar en pengeseddel bli liggende på bakken. Det britiske Special Operations Executive fremstilte i alt 300 000 falske sedler som lignet dem de tyske soldatene fikk til å kjøpe mat i hærens kantiner.
Forsiden var til forveksling lik den ekte seddelen. Propagandabudskapet sto på baksiden.
Tekstene langet ut mot tyske offiserer og beskyldte nazi-ledelsen for å svikte de menige. Navngitte personer ble rakket ned på i korte spottedikt.