Israel Antiquities Authority

Blodig gresk slag bekrefter bibelsk myte

Funnet av forkullet tømmer og en mengde våpen vitner om jødenes store seier for 2100 år siden.

Ruinen av et lite fort fra 100-tallet f.Kr. bekrefter en sentral del av Bibelen, mener israelske forskere. I en pressemelding forklarer de israelske antikvitetsmyndighetene:

"Vi har funnet et fort som var en del av en befestet linje som ble oppført av greske hærførere for å forsvare den store hellenistiske byen Maresha."

Maresha lå 45 km sørvest for Jerusalem, og dessverre for byens greske innbyggere ser ikke forsvarsverket ut til å ha hjulpet dem. I ruinene fant arkeologer forkullet tømmer fra et flere meter høyt tårn samt en stor mengde våpen og prosjektiler som fiendens steinslynger har beskutt de greske troppene med.

Det greske fortet ble overrent av de såkalte hasmoneerne. De opprettet senere et jødiske kongedømme som bestod i nesten 100 år.

© Israel Antiquities Authority

Seier feires under jødenes hanukka

Fortet ble trolig oppført under Antiokos 4. – den greske kongen som regjerte Selevkidriket fra 175 til 164 f.Kr. Dagens Israel var en del av hans imperium, men kongen skaffet seg mange fiender ved å erobre jødenes tempel i Jerusalem og forvandle det til en helligdom til ære for guden Zevs.

Rundt år 168 f.Kr. gjorde jødene opprør, og fire år senere lyktes de i å befri Jerusalem. Her gjeninnviet de templet til Gud – en begivenhet som siden har blitt feiret under den såkalte hanukka, som faller sammen med kristendommens jul.

Opprøret mot Antiokos 4. fra Selevkidriket er også nevnt i katolske og ortodokse lands versjoner av Det gamle testamente.

Les også: Olympens tolv greske guder styrte Hellas