Cargo Cult: Gud er en død amerikansk soldat

Folket på en isolert stillehavsøy er overbevist om at en avdød amerikansk soldat fra andre verdenskrig vil gjenoppstå fra øyas hellige vulkan, og overøse dem med vestlig velstand. Velkommen til Cargo Cult.

Et fly av gress og pinner i størrelsen 1:1 skal få gavmild amerikansk soldat til å gjenoppstå.

Hvert år 15. februar skjer det noe som nok kan beskrives som et syn for guder på stillehavsøya Tanna Island i Vanuatu.

Da marsjerer en gruppe mennesker rundt på rekke – kledd i amerikanske militærbukser, og med hjemmelagede bambusrifler og bokstavene “USA” malt på brystet.

Noen av dem kaster seg ut i en religiøs dans, andre oppsøker øyas hjemmelagede landingsstripe for å legge sist hånd på et fly i størrelsen 1:1 – bygd av gress og pinner.

Hele opptrinnet foregår ved Yasur - øyas hellige vulkan. I følge sagnet er det her den avdøde amerikansk soldaten John Frum en dag vil gjenoppstå og overøse tilbederne med materielle goder fra Vesten.

Video

Hitler var ukjent for Cargo Cult

Vi må tilbake til andre verdenskrig for å få forklaringen på hvorfor innbyggerne på Tanna Island tilber en avdød amerikansk soldat.

Frem til slutten av 1930-tallet var vestlig sivilisasjon helt ukjent for dem. For innbyggerne på øya, som ligger 1800 kilometer utenfor østkysten av Australia, kunne 'Hitler' like gjerne vært navnet på en papegøye i jungelen.

Alt dette endret seg da USA opprettet militærbaser på noen av de små, isolerte øyene i Stillehavet – inkludert Tanna Island.

De amerikanske soldatene fikk tilført forsyninger i form av klær, telt, boksemat og våpen. Også øybeboerne nøt godt av varene, og for dem ble den ettertraktede 'cargo' (last på eng., red.) et tegn på guddommelig inngripen fra deres avdøde forfedre.

Radioutstyr skåret ut i tre

Etter krigen forlot amerikanerne militærbasene på de isolerte øyene, og dermed var det også slutt på de guddommelige forsyningene.

For å få amerikanerne til å vende tilbake med de ettertraktede varene, begynte øyfolket å etterligne aktivitetene de hadde sett soldatene gjøre mens de var stasjonert der.

De bygde flyplasser med kontrolltårn - bemannet av flygeledere som brukte radioutstyr skåret ut i tre og bål som signallys.

Bønner fra Cargo Cult preller av på vulkangud

Det er usikkert hvor mange Cargo Cult'er det har eksistert på de isolerte stillehavsøyene gjennom tidene. Sikkert er det at den underlige religionen i dag er så godt som utdødd.

Det er bare på Tanna Island at Cargo Cult fortsatt eksisterer. I mer enn 70 år har de bedt om at guden skal vende tilbake fra øyas vulkan og igjen bringe vestlig velstand til befolkningen.

Så langt er de ikke blitt bønnhørt.