Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hekser og hekserier

I 1944 ble en britisk kvinne dømt som heks. Prosessen satte punktum for over 500 års hekseforfølgelser i Vest-Europa.

Menneskene har til alle tider vært redde for det ukjente, for uhyrer og for mennesker man ikke forsto. Historier om hekser har florert i århundrer, og frykten for dem har fått mennesker til å begå de forferdeligste forbrytelser.

Her er utvalgte milepæler fra heksenes historie:

 • 1480–1700: Heksejegernes storhetstid

  Det finnes ingen offisiell fortegnelse, men man regner med at et sted mellom 40 000 og 100 000 mennesker ble henrettet for hekseri i denne perioden.

 • 1590: North Berwick, Skottland

  Hele 70 personer ble anklagd for hekseri fordi det var dårlig vær da James VI av Skottland skulle seile til Danmark for å møte sin tilkommende, prinsesse Anna av Danmark.

 • 1563: Wiesensteig, Tyskland

  Den første større heksejakten i Europa. 63 kvinner ble anklagd for hekseri, kjent skyldige, alle som en, og brent på bålet.

 • 1612: Køge, Danmark

  Saken om Køge Huskors der en lokal kjøpmann anklagde en kvinne fra stedet for å ha forhekset huset hans, som hadde vært plaget av poltergeistlignende fenomener. Anklagene førte til pågripelse og henrettelse av 20 kvinner, som alle ble dømt som hekser.

 • 1645–1646: England

  I løpet av en kort, men hektisk karriere lyktes det den engelske heksejegeren Matthew Hopkins å få anklaget flere kvinner for hekseri enn noen andre i løpet av de foregående hundre årene til sammen. I alt klarte Hopkins å få brent cirka 200 av de i alt 500 kvinnene som gjennom hele Englands historie møtte døden på bålet som følge av påstander om hekseri.

 • 1692–1693, Massachusetts, USA

  De såkalte hekseprosessene i Salem førte til at over 150 mennesker ble anklagd for hekseri. Til syvende og sist var det imidlertid bare 19 som ble stilt for retten. Samtlige ble kjent skyldig og hengt.

 • 1811: Rössel, Tyskland

  Barbara Zdunk ble henrettet for hekseri – som den siste i Europa.

 • 1836: Sør-Amerika

  Den spanske inkvisisjonen henrettet sitt siste offer – anklaget for og kjent skyldig i hekseri og kjetteri.

 • 1944: London, Storbritannia

  Jane Yorke ble tiltalt for hekseri etter den engelske hekseloven av 1735 fordi hun hadde opptrådt som spiritistisk medium.

  Straffens strenghet hadde avtatt betydelig med årene, og Jane fikk en bot på 5 pund. Hun var den siste i den vestlige verden som ble offentlig tiltalt for å være heks.

Kilder:
National encyklopedia
en.wikipedia.org
A history of witchcraft

Les også:

Religionshistorie

Husittene knuste den katolske kirken

3 minutter
Religionshistorie

Gud er en død amerikansk soldat

3 minutter
Religionshistorie

Ustyrlige nonner brøt renessansens klosterregler

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul