Sett utenfra gjør det store, grå huset i gaten Oudezijds Voorburgwal ved bredden av en av Amsterdams kanaler ikke mye vesen av seg. Med sin strenge fasade og de spisse gavlene er huset lett gjenkjennelig som et av byens mange kjøpmannshus fra 1600-tallet.
Men for den besøkende som beveger seg oppover de mange trappene til husets fjerde etasje, venter et storslått syn. Her brer et kirkerom – komplett med alter, orgel og pulpitur – seg over husets tre øverste etasjer.
Innredningen har gitt huset det passende tilnavnet Ons’ Lieve Heer op Solder, Vårherre på loftet. Husets usedvanlige innredning skyldes ikke en tidligere eiers fikse idé. For kjøpmannen Jan Hartman, som anla kirken i 1662, var saken dødsens alvor.
Protestantenes oppgjør med paven og den katolske kirken, reformasjonen, var langt og blodig i Nederlandene. I Amsterdam kastet protestantene det katolske bystyret på porten i 1578 og overtok deretter ledelsen.
Protestantene endret navnene på Amsterdams kirker og innviet dem som protestantiske gudshus. Katolikker fikk fortsatt bo i byen så lenge de ikke praktiserte sin tro offentlig ved f.eks. å samles til gudstjeneste.
Den som trosset forbudet, risikerte forvisning. Amsterdams katolikker møttes derfor i hemmelighet i de såkalte schuilkerken – skjulte kirker.