Hinduismen er verdens tredje største religion målt i antall tilhengere, kun overgått av islam og kristendommen.
Derfor blir hinduismen alltid nevnt som en av de fem verdensreligionene, sammen med islam, jødedommen, kristendommen og buddhismen.
Men ut over størrelsen er det ikke mye hinduismen har til felles med de andre verdensreligionene.
Her kan du bli klokere på religiøs praksis innenfor hinduismen og stifte bekjentskap med åtte av de viktigste hinduistiske gudene.
En mangfoldig religion
Mens kristne og muslimer verden over hver for seg tror på den samme gud, leser den samme boken og deltar i de samme ritualene, er hinduer mer forbundet av etnisitet enn av religiøs praksis.
Det finnes nemlig ingen universelle ritualer og dogmer innenfor hinduismen, akkurat som det ikke finnes én gud eller én grunnlegger av religionen.
Hinduisme er en mangfoldig religion som dekker et stort antall guder, ritualer og trosforestillinger. Felles for dem er at de har sitt utspring i de gamle vediske skriftene.
Av disse har Vedaene og upanishadene vært spesielt viktige.
I Vedaene og upanishadene introduseres sentrale hinduistiske trosforestillinger i levende fortellinger om verdens begynnelse og slutt, om gudenes vrede og straff og om menneskets rolle i kaoset de er født inn i.
Karma, samsara og moksha: hinduenes vei til frelse
De mest sentrale hinduistiske trosforestillingene er ideene om samsara og karma.
I hinduismen tror man på gjenfødelse eller reinkarnasjon som en del av det livshjulet som kalles samsara. Samsara er et hjul av gjenfødsler som fortsetter så lenge sjelen, atman, lever i uvitenhet.
Disse gjenfødelsene varierer i rang og status alt etter ens karma. Derfor er det ikke likegyldig hvordan man oppfører seg her i livet.
Ved å gjøre gode gjerninger kan man nemlig bygge opp karma som kan hjelpe sjelen til en bedre gjenfødelse.
Den ultimate forløsningen eller frelsen fra samsara kalles moksha i hinduismen. Her forenes man med den universelle guden Brahman.
Hvordan praktiseres hinduismen?
Ritualer spiller en viktig rolle i hinduismen, og det finnes mange forskjellige ritualer i hinduismen: meditasjon, bønn, yoga, resitasjon av religiøse tekster og daglige ofringer er bare noen av hinduismens mange ritualer.
Nedskrevet av arierne
Hinduismen er basert på vediske skrifter som dateres helt tilbake til 1500-500 f.Kr. Skriftene ble nedskrevet av det indoeuropeiske folket arierne. De beskriver trosforestillinger innenfor den vediske religionen som dominerte i Indusdalen i denne perioden.
Arierne var et stammefolk som slo seg ned i Indusdalen rundt 1500 til 1000 f.Kr. De var åkerdyrkere og storfenomader og dyrket i en utpreget grad de gudene som var knyttet til naturen.
De religiøse skriftene de forfattet, forteller om skapelsesberetninger, offerritualer og guder innen vedisk religion.
Purusha-hymnen introduserte kastesystemet
En av de viktigste tekstene i vedisk religion er Purusha-salmen, skrevet ned omtrent 1500–500 f.Kr.
Salmen er en skapelsesmyte der det forklares hvordan guder fra urtiden ofret urmennesket Purusha og skapte verden av dette offeret.
Det er også i denne teksten at kastesystemet, der hinduene er delt inn i kaster, introduseres. Ifølge kastesystemet tilhører hinduer en av følgende kaster fra fødselen av:
- Prestekasten (brahminer)
- Krigerkasten (kshatriyaer)
- Handelskasten (vaishyaer)
- Tjenerkasten (shudraer)
Kastene er rangert etter renhet og status i et hierarki der prestekasten er den mest privilegerte.
Foruten de fire kastene er det også kasteløse (dalitter). Siden 1950 har det vært ulovlig å diskriminere mennesker i India på grunnlag av kaste, men kastesystemet er fortsatt dypt forankret i indisk kultur.
Flytende overgang fra vedisk religion til hinduisme
Overgangen fra vedisk religion til hinduisme er flytende, men fra cirka år 400 f.Kr. begynte man å tro på personlige guder som Shiva og Vishnu, og dette markerer et skifte i det religiøse landskapet.
Under Gupta-dynastiet, som styrte Nord-India cirka år 320-550 e.Kr., ble hinduismen den dominerende religionen i området.
Den klassiske hinduismen, som blomstret i denne perioden, ble formet av troen på personlige guder og videreutviklingen av begrepet dharma i den religiøse skriften Bhagavadgita.
Dharma beskriver de religiøse pliktene en rettroende hindu bør rette seg etter. Disse pliktene varierer etter en persons kaste, kjønn og livssituasjon.
Hvor mange guder er det innen hinduismen?
Du har kanskje hørt om skaperen Brahma, opprettholderen Vishnu og ødeleggeren Shiva. Disse tre hinduistiske gudene står for hver sin del av verdens skapelse og utgjør sammen «trimurti», som betyr «de tre formene».
Men de tre skapergudene er langt fra de eneste hinduistiske gudene. Det finnes nemlig utallige guder hver med sin egen komplekse personlighet.
Mens de vediske skriftene nevner 33 guder, har antallet guder andre steder blitt beskrevet som «330» millioner, eller med andre ord: «uendelig».
Men her er åtte av de viktigste hinduistiske gudene.