Da forfatteren Salman Rushdie ble stukket ned i New York 12. august 2022, var det kulminasjonen på 33 års frykt for fatwaen som Irans prestestyre hadde utstedt mot ham i 1989.
Fatwaen oppfordret muslimer til å «raskt henrette forfatteren» av boken Sataniske vers, som ble ansett for å være en hån mot «islams hellige verdier».
Selv om den iranske fatwaen var en dødsdom, trenger ikke en fatwa være dødelig. I hovedsak er en fatwa bare en uttalelse fra en islamsk rettslærd – en mufti – der han svarer på et konkret spørsmål eller gir sin vurdering av et emne.
Fatwaer kan annullere hverandre
Fatwaer kan handle om både politiske og religiøse temaer, men de kan også være praktiske instruksjoner for hverdagen – for eksempel et svar på om en muslim kan høre på rapmusikk.
Vurderingen muftien har gjort, er imidlertid ikke juridisk bindende. Mottakeren kan derfor selv bestemme om han/hun vil følge fatwaen – og det avhenger som regel av om mottakeren anerkjenner muftiens autoritet.
Muftier fra forskjellige skoler innen islamsk lov kan også komme frem til motstridende svar på de samme spørsmålene og til og med annullere hverandres fatwaer.
Fatwa: Muslimer kan spise svin
Når den første fatwaen ble utstedt, er usikkert. I Koranen blir profeten Muhammed instruert av Allah i hvordan han skal svare på ulike religiøse spørsmål, og ifølge enkelte religionshistorikere er det eksempler på fatwaer som er like gamle som islam.
En av de mest kjente fatwaene ble utstedt i 1504 etter at Spania ble gjenerobret av kristne som tvangskonverterte de muslimske innbyggerne til kristendommen. Fatwaen slo fast at muslimer i Spania kunne få utføre handlinger som var i strid med deres tro – for eksempel å drikke alkohol og spise svinekjøtt – hvis det var for å sikre deres overlevelse.