Ryktene er tvilsomme, men som det sentrale arkivet for den katolske kirke inneholder arkivene en enorm samling av historiske dokumenter som går helt tilbake til 700-tallet – blant annet pavenes korrespondanser, kirkens offisielle dokumenter og ulike traktater.
Misforståelse gjorde arkivene hemmelige
Arkivene er ikke åpne for publikum, men har siden 1881 vært åpne for forskere som får spesiell tillatelse. Tilgangen til noen av gjenstandene er imidlertid fortsatt begrenset.
Tanken om at arkivene skulle være hemmelige, er trolig oppstått fordi det latinske navnet på arkivene frem til 2019 inneholdt ordet «secretum». Ordet har feilaktig blitt oversatt som «hemmelig», men betyr egentlig «privat».
Arkivene er en gullgruve
Der er imidlertid utvilsomt viktige historiske dokumenter i arkivene. Etter 700 år bak lås og slå ble alle dokumentene fra rettssaken mot Tempelridderne – som endte med at ordenen ble oppløst og dens ledere brent på bålet – frigitt i 2007.
Dokumentene viste blant annet at paven i første omgang hadde frikjent Tempelridderne for skyld, og førte til at de fikk en offisiell unnskyldning – 700 år senere.
Arkivene skjuler også den pavelige bullen som kastet munken Martin Luther ut av den katolske kirke i 1521, kong Henrik 8.s anmodning om å få annullert ekteskapet sitt og et brev fra Michelangelo hvor han klager over at han ikke har fått lønn for arbeidet sitt i Det sixtinske kapell.