Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem kom på ideen om et jødisk komplott?

Allerede i middelalderen ble jødene betraktet med mistillit, men hvor kommer den moderne ideen om et jødisk komplott fra?

Archives Charmet/Bridgeman Images

Teorier om jødiske konspirasjoner har eksistert siden middelalderen, da jødene f.eks. ble anklaget for å bortføre kristne barn og forgifte brønner.

På 1800-tallet ble jød­ene beskyldt for å ville avskaffe alle andre religioner enn jødedommen og gjøre om de kristne kirkene til synagoger.

Grunnlaget var derfor allerede lagt for jødehat da verket Sions vises protokoller utkom i en russisk avis i 1903.

Boken var angivelig et referat fra en serie møter der jødiske ledere planla å overta verdensherredømmet og undergrave kristendommen – bl.a. ved å fremme sosialisme og liberalisme.

Hør professors gjetning om avsenderen bak Sions vises protokoller:

Teksten er imidlertid full av selvmotsigelser og floskler, og allerede i 1921 dokumenterte den britiske avisen The Times at skriftet var en samling og omskriving av eldre tekster som i visse tilfeller ikke engang handler om jøder.

Forfatteren er fremdeles ukjent, men skriftet ble først utgitt av den russiske ultranasjonalisten og antisemitten Pavel Krushevan, som tidligere hadde stått bak omfattende angrep på jøder.

Sions vises protokoller ble spredt til resten av Europa etter 1. verdenskrig og førte til at jødehatet blusset opp mange steder. Bl.a. brukte nazistene skriftet i den propagandaen som banet vei for Holocaust.

Se klipp fra propagandafilmen Den evige jøde (1940):

Les også:

Religionshistorie

Heksebålene brant overalt i Europa

18 minutter
Religionshistorie

Europa fryktet Satans gaffel

15 minutter
Reformasjonen

Reformasjonen: Europa ble splittet av religion

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul