Wikimedia Commons
Ishtar

Hvem var den første kjente guden?

Den første guden forskerne kjenner navnet på, oppsto i oldtidens Mesopotamia for rundt 5200 år siden. Kjærlighetsgudinnen Inannas mannlige prestinner gikk både i kvinneklær og hygget seg med tilbederne.

Historikere kan ikke svare entydig på hvem den første guden var, for det er svært vanskelig å fastslå når mennesker begynte å tro.

Arkeologer har funnet forskjellige figurer fra steinalderen som kan ha blitt tilbedt, men deres betydning og funksjon er omdiskutert.

Blant annet er det funnet over 200 figurer av frodige kvinner med store bryster og brede hofter rundt om i Europa, hvorav den eldste er ca. 35 000 år gammel. Disse såkalte venusfigurene kan ha blitt tilbedt som fruktbarhetsgudinner.

Den første guden er minst 5200 år gammel

De første navngitte gudene forskerne kjenner til, kommer fra oldtidens Mesopotamia hvor skriftspråk ble utviklet for 5000–6000 år siden.

En av gudene hvis navn først ble nedfelt, var Inanna – senere også kjent som Ishtar.

Hun var gudinne for blant annet kjærlighet, fruktbarhet og krig for flere mesopotamiske kulturer, og arkeologer har funnet flere piktogrammer med navnet hennes på leirtavler som er datert til rundt 3200 f.Kr.

Inanna vokste til å bli en av de store gudene i Mesopotamia på 2000-tallet f.Kr., og tilbedelsen av henne sentrerte seg ofte rundt seksuelle ritualer og en lek med kjønnsroller.

Menn som jobbet i templene hennes, fikk for eksempel kvinnelige navn og hadde på seg kvinneklær under ritualene, og flere tekster tyder på at de hadde sex med de mannlige tilbederne.