Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Prester John

Hvem var prestekongen Johannes?

Kong Johannes trer flere ganger frem i historien som en sterk, heroisk og fremfor alt kristen konge fra Østen - det er bare det at han ikke fantes!

Fine Art Images/Image Select

Prestekongen Johannes var en fiktiv figur som opptrådte i en rekke populære fortellinger i middelalderens Europa.

Ifølge overleveringene var han en sterk, kristen konge som angivelig hersket over et fromt og mektig rike et sted i Østen.

Riket hans var omgitt av fiendtlige, hedenske nabostater, og Johannes lå derfor konstant i forsvar for kristendommen.

Legenden om prestekongen vokste, spesielt på 1100-tallet, da den bysantinske keiseren Manuel 1 Komnenos mottok et brev som etter sigende var skrevet av Johannes.

Brevet sirkulerte i Europa og ga liv til fargerike fortellinger om prestekongen. Ifølge noen var Johannes etterkommer av de tre vise menn i Bibelen.

Andre slo fast at kongen voktet over både porten til Edens hage og ungdomskilden, og at hans rike var hjemsted for bl.a. kjemper, satyrer og fuglen Føniks.

Men hvor Johannes’ rike lå, var uvisst. Det ble skiftevis plassert i bl.a. India, Sentral-Asia og Etiopia, og flere ekspedisjoner forsvant i forsøket på å finne og unnsette den legendariske kongen.

Historiene om Johannes ebbet ut på 1600-tallet, da oppdagelsesreisende kartla størstedelen av kloden uten å finne prestekongen.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul