Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor gammelt er likkledet i Torino?

Helt siden likkledet dukket opp i middelalderens Frankrike har ektheten vært omdiskutert. Men nå har moderne forskning gode holdepunkter for klenodiets alder og herkomst.

Giuseppe Enrie/Wikimedia

Likkledet i Torino er et omtrent 4,5 m langt tøystykke av lin som Jesus etter sigende ble pakket inn i etter korsfestelsen for ca. 2000 år siden. Kledet har avtrykk etter en mannskropp og viser spor av blodflekker som svarer til de sårene Jesus fikk ved henrettelsen.

Det ikoniske likkledet opptrer første gang i en skriftlig kilde i 1354, da en ridder viste det frem i en kirke i den franske byen Lirey. Hvor ridderen hadde fått tøystykket fra og hvor det hadde vært siden korsfestelsen, blir ikke forklart.

Kledet ble stilt ut i kirken og tiltrakk seg horder av pilegrimer, men allerede i 1389 skrev biskopen av Troyes i et brev til paven at en lokal kunstner hadde innrømt at han hadde forfalsket likkledet.

Avtrykket på likkledet trer tydelig frem på negative fotografier.

© Art Collection 2/Imageselect

Det later til at biskopen hadde rett, for flere vitenskapelige studier har siden avvist at likkledet er autentisk; f.eks. viste tre uavhengige karbon 14-dateringer i 1988 at kledet stammer fra tiden 1260-1390.

I 2018 brukte forskere moderne rettsmedisinske teknikker for å undersøke blodflekkene på likkledet. Konklusjonen var at flekkene ikke var autentiske, men trolig laget av en kunstner.

VIDEO – Se hvordan karbon 14-dateringene ble gjort:

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul