Fars News
Moralpoliti – Iran

Hvorfor har Iran et moralpoliti?

Ingen sminke, løst hår eller ettersittende klær. Irans prestestyre har nedfelt strenge regler for hvordan landets kvinner skal gå kledd og oppføre seg – og satt moralpolitiet til å håndheve loven.

Siden den islamske revolusjonen i 1979 brakte et religiøst regime til makten, har Iran hatt strenge regler for oppførsel og påkledning. Reglene foreskriver blant annet at menn ikke kan ha «vestlige» frisyrer, at menn og kvinner må holde avstand til hverandre, og at kvinner må dekke til håret og ha løstsittende klær.

Etter revolusjonen ble reglene håndhevet av såkalte islamske revolusjonskomiteer, som fungerte som en form for religiøst politi. I 2005 ble imidlertid oppgaven overtatt av moralpolitiet, som rapporterer direkte til Irans øverste leder, ayatollahen.

I praksis har moralbetjentene i oppgave å arrestere kvinner som går i feil klær, bruker for mye sminke eller ikke bruker hodetørkle etter myndighetenes instrukser.

Moralpoliti – Iran

Betjenter fra moralpolitiet kan gi advarsler, utstede bøter eller arrestere kvinner som bryter reglene for hvordan de skal gå kledd.

© Fars News

Kvinnes død har ført til opptøyer

Moralpolitiets betjenter jobber vanligvis fra varebiler som overvåker travle steder som parker, kjøpesentre og t-banestasjoner – men de bruker også sivile, kvinnelige betjenter.

Ifølge FNs sekretariat for menneskerettigheter blir kvinner som ikke overholder reglene, ofte slått med kjepper og dyttet inn i varebiler, hvoretter de blir kjørt til fengsler eller politistasjoner.

Her risikerer kvinnene inntil to måneders fengsel og en stor bot eller pisking, men typisk blir de arresterte opplært i korrekt oppførsel og løslatt samme dag.

Moralpolitiet er fryktet av befolkningen på grunn av deres hardhendte metoder. Senest førte moralpolitiets brutalitet til opptøyer i Iran etter at en kvinne døde i deres varetekt 16. september 2022.

Ifølge politiet døde kvinnen av hjertestans, men øyenvitner forteller at hun ble slått og torturert av politiet. Vitnesbyrdene bekreftes av skadene på kvinnens kropp.