MENNESKEOFRING: Barn uten føtter funnet i søramerikansk grav

I Peru har arkeologer gjort et grusomt funn. To spinkle barn har tilsynelatende fått hogd beina av før de ble drept og begravd.

Under Perus brennende sol graver arkeologer ut et gravkompleks som forteller 1500 års historie.

© Kulturdepartementet i Peru

En av det peruanske Chimu-folkets ledere fikk på 1400-tallet seks barn med seg i døden, viser et nytt hårreisende funn.

"Det ser ut som at barnas føtter har blitt fjernet med vilje – et tegn på at de ble ofret og brukt til å verne om graven”, opplyser det peruanske kulturdepartementet.

1500 års historie graves opp

For åtte år siden gjorde arkeologer de første funnene i Chotuna-Chornancap nordvest i Peru – blant annet to pyramider. Senere har det vist seg at området inneholder gravplasser fra perioden år 0 til 1500-tallet.

Området har vært bebodd av Moche-sivilisasjonen (ca. år 100-800 e.Kr.), Sicánfolket (ca. 800-1375), Chimufolket (1375-1470) og til slutt inkaene (1470-1533). Alle fire indianerkulturer praktiserte menneskeofring, men inkaenes barnemumier er de mest kjente.

100 års utgravninger venter

Nå har forskerne kommet over en voksen manns grav som inneholder leirkrukker og to religiøse figurer. Nord, øst og vest for mannen ligger barn begravd to og to. Bare i den vestlige graven hadde barna fått beina kappet av.

Menneskeofringene skulle blant annet sikre avlingene ved å blidgjøre gudene, mener forskerne.

Utgravningene er langt fra over: “Området er så stort at det ligger minst hundre års utgravninger og overraskelser og venter på oss,” uttaler den amerikanske arkeologen Haagen Klaus, som har deltatt i arbeidet.