John Theodor/ Shutterstock.com & Gift of The Clowes Fund Incorporated and E.B. Martindale, 1959
Maleri av Jesus over dam

Mirakelfunn: Her fikk Jesus en blind mann til å se

Ifølge Bibelen helbredet Jesus en blind mann i en dam i Jerusalem. For første gang på 2000 år ser nå de åtte trinnene i det mirakuløse bassenget dagens lys igjen.

I Davidsbyen i Jerusalem har arkeologer gravd ut noen spesielle steiner fra miraklenes tid.

I Siloadammen har de funnet trappen ned til bassenget der en blind mann ifølge Bibelen vasket seg på Jesu oppfordring og fikk synet tilbake.

Snart vil også dagens nysgjerrige kunne få syn for sagn, for tidligere i år kunngjorde israelske myndigheter at hele det 2700 år gamle bassenget snart skal åpnes for publikum.

Åtte bibelske steiner ser dagens lys igjen

I antikken var Siloadammen en del av Jerusalems vannforsyning, og ifølge ekspertene dekket dammen et område på hele 5000 kvadratmeter.

En liten del av dammen er allerede gravd ut, men i løpet av sommeren har arkeologene funnet ytterligere åtte steiner i det gamle reservoaret.

Ifølge arkeologene er det første gang på to årtusener at de bibelske steinene har sett dagens lys.

Siloadammen ble tildekket under den første jødisk-romerske krigen i år 70 e.Kr., da romerne ødela Jerusalem og brente det andre tempelet på den hellige Tempelhøyden.

Jesus helbreder en blind mann i Siloadammen

I Johannesevangeliet beskrives det at Jesus går forbi dammen etter at han nettopp har talt til jødene i tempelet.

Her møter Jesus og tilhengerne hans en mann som er født blind:

Stein i Siloadammen i Jerusalem

I oldtiden var Siloadammen en del av Jerusalems vannforsyning. Langs vannkanten satt byens fattige og syke, deriblant den navnløse blinde mannen som ifølge Johannesevangeliet fikk synet tilbake av Jesus.

© John Theodor/ Shutterstock.com

"Disiplene spurte da: 'Rabbi, hvem er det som har syndet, han selv eller hans foreldre, siden han ble født blind?'

Jesus svarte: 'Verken han eller hans foreldre har syndet. Men nå kan Guds gjerninger bli åpenbart på ham. Så lenge det er dag, må vi gjøre hans gjerninger som har sendt meg. Det kommer en natt da ingen kan arbeide. Så lenge jeg er i verden, er jeg verdens lys.'

Da han hadde sagt dette, spyttet han på jorden, laget til leire med spyttet og smurte den på mannens øyne. Så sa han: 'Gå og vask deg i Siloa-dammen!'

Mannen gikk dit og vasket seg, og han kom tilbake seende."

Åpner for publikum for første gang

Snart kan interesserte se det mytologiske stedet med egne øyne. Tidligere i år kunngjorde israelske myndigheter at hele den antikke dammen skal graves ut og åpnes for publikum så snart som mulig.

Det blir første gang i moderne historie at folk igjen kan sitte langs vannkanten der den blinde mannen satt da Jesus gikk forbi og ga ham synet tilbake.