YULI SCHWARTZ/IAA & Idan Horan/IAA
Hathor Israel

Pensjonist oppdager egyptisk gudinne på stranden

Mannen hennes trodde hun hadde blitt gal da hun sa at hun kunne se en spesiell stein ute i vannet, som hun ville hente. Men nå drømmer mange amatørarkeologer om å gjøre et like imponerende funn.

Den 74 år gamle israelske kvinnen Lydia Marner går alltid en morgentur langs Palmachim-stranden utenfor Tel Aviv sammen med mannen sin. Men nå i juni fikk hun plutselig øye på en stein som fløt ute i vannet, og som skilte seg ut blant de andre hun var vant med.

«Jeg kunne se at det var noe spesielt med den», forklarte hun. Og det viste seg at hun hadde helt rett.

Mens Marners mann i første omgang var skeptisk til hvorfor de skulle bli våte for å slepe med seg en stein hjem, valgte hun å sende bilder av steinen til noen venner.

De foreslo at hun skulle kontakte de israelske antikvitetsmyndighetene, som straks viste stor interesse for funnet og dro for å se på det.

Egyptisk gud ble dyrket i fortidens Israel

Ekspert på bronsealderen dr. Amir Golani kunne bekrefte at steinen faktisk var en 3000 år gammel miniatyrstatuett.

Han forklarte i en pressemelding at «disse figurene ble brukt til tilbedelse og forbindes typisk med den egyptiske gudinnen Hathor».

«Først lo mannen min av meg, men nå vet hele familien min om denne fantastiske tingen som skjedde med meg», sier Marner.

Selv om Hathor stammer fra den egyptiske mytologen, er det ikke uvanlig å finne statuer av henne i Israel. Hun ble også dyrket av det israelske folket kanaaneerne, som tok til seg adskillige egyptiske guder.

Den lille steinskulpturen har trolig vært brukt i et hjem, hvor den har vært plassert på et lite alter. Hathor er en av de eldste egyptiske gudene og var blant annet gudinne for kjærlighet. Gudinnestatuen vil nå trolig bli stilt ut på et lokalt museum.

Hathor Israel

Mange av ansiktstrekkene er forsvunnet i årenes løp. Likevel kunne arkeologene se at figuren var laget på samme måte som andre avbildninger av gudinnen Hathor.

© Idan Horen/ IAA